IZASLANIK UN-A I ARAPSKE LIGE

Mirotvorac Annan očekuje punu suradnju u Siriji

24.02.2012 u 13:42

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i čelnik Arapske lige Nabil Elarbi u četvrtak su Banova prethodnika Kofija Annana imenovali zajedničkim posebnim izaslanikom za rješavanje sirijske krize, priopćio je UN

'Annan će pokušati zaustaviti svo nasilje i kršenja ljudskih prava, te promovirati mirno rješenje sirijske krize', navodi se u priopćenju UN-a, u kojem se dodaje kako će se bivši glavni tajnik svjetske organizacije u svojoj misiji voditi prošlog tjedna usvojenom rezolucijom Opće skupštine UN-a, koja poziva na silazak s vlasti Bašara al-Asada i podupire ostale odluke Arapske lige o Siriji.

'Annan će se široko savjetovati i uključiti sve relevantne čimbenike u i izvan Sirije kako bi nasilje prestalo i humanitarna kriza završila', kaže se u priopćenju i dodaje da će nekadašnji prvi čovjek UN-a 'olakšati mirno i cjelovito političko rješenje koje ispunjava sve demokratske želje sirijskog naroda, putem političkog dijaloga između sirijske vlade i cijelog spektra sirijske oporbe'.

Uglađen i uporan diplomat Annan objavio je u petak kako očekuje suradnju svih strana, a za povjerenu mu zadaću dobro će mu koristiti dugogodišnje iskustvo glavnog tajnika UN-a.

U priopćenju objavljenom u petak u Ženevi, Annan je rekao da 'računa na punu suradnju svih strana (...) kako bi se okončalo nasilje i kršenje ljudskih prava i potaknulo mirno rješenje sirijske krize'.

Taj 73-godišnji diplomat iz Gane radio je 35 godina za UN i bi je njegov glavni tajnik od 1997. do 2006.

Za tip misije kakva je ona u Siriji Annan je logičan izbor, jer 'ima istinski dar uvjeravanja, miran je i uglađen sa sugovornicima koji mu vjeruju i nije uopće zaslijepljen svojim egom', tumači James Traub, jedan od Annanovih biografa.

U listopadu 2001., zajedno s UN-om Annan je dobio Nobelovu nagradu za mir. U deset godina na čelu UN-a pomogao je ojačati ugled svjetske organizacije.

Međutim, drugi njegov mandat zasjenjen je skandalom programa 'nafta za hranu' što se provodio u Iraku 2005., ali i slučajevima korupcije u upravi UN-a. Nekoliko godina poslije javno se usprotivio ratu u Iraku i nazvao ga 'nezakonitim' jer je odluka o invaziji donesena izvan okvira UN-a.

Pod Annanovim vodstvom UN je održao 'Milenijski summit' na kojem su zacrtani i 'Milenijski ciljevi' smanjenja siromaštva za upola do 2015. godine.

Godine 2007., Anann je u Ženevi gdje se nastanio, utemeljio 'Svjetski humanitarni forum', koji je trebao mobilizirati vlade i velika poduzeća za upravljanje posljedicama klimatskih promjena. Opterećen dugovima, Forum je tri godine poslije morao bit raspušten.

U represiji u Siriji ubijeno je oko 7.600 ljudi od ožujka 2011, prema podacima sirijskih organizacija za ljudska prava.