VOJNI ZVIŽDAČ

Manning optužen za najveće odavanje informacija u povijesti!

24.02.2012 u 08:24

Bionic
Reading

Američki vojnik Bradley Manning (24) optužen je u četvrtak na američkom vojnom sudu u Fort Meadeu za predaju tajnih informacija o američkom ratu u Iraku internetskoj stranici Wikileaks, ali se o optužnici na prvom ročištu nije izjasnio

Manning, bivši analitičar američke vojne obavještajne službe u Iraku, optužen je za najveće odavanje tajnih informacija u američkoj povijesti. Optužnica ga tereti da je Wikileaksu proslijedio 700 tisuća dokumenata State Departmenta između studenoga 2009. i svibnja 2010. godine.

Optužen je u 22 točke, od kojih najteža - za pomaganje neprijatelju - nosi doživotnu zatvorsku kaznu. Po drugim točkama optužnice, može dobiti zbirnu kaznu od 150 godina zatvora.

Manning, iz Oklahome, u zatvoru je od svibnja 2010. godine. Njegova obrana tvrdi da je on mladić s duševnim problemima i da nije trebao imati pristup tajnim dokumentima.

Njegovo odbijanje da se odmah izjasni o optužnici njegovu odvjetničkom timu daje vremena da razradi strategiju obrane i da pričeka ishod nekoliko podnesaka o kojima se sud mora očitovati prije početka suđenja, koje mora početi najkasnije do kolovoza.