WIKILEAKS TVRDI

Carl Bildt bio je američki doušnik

23.02.2012 u 21:57

Bionic
Reading

WikiLeaks će učiniti sve da spriječi izručenje Juliana Assangea SAD-u, a pri tome bi na vidjelo mogli izaći i neki vrlo neugodni podaci koji se tiču švedske vlade.

Naime, wikileaksovci su potvrdili da će, ako službeni Stockholm udovolji Washingtonu i izruči osnivača internetskog portala američkom pravosuđu, objaviti tajne dokumente i diplomatske izvještaje u kojima se vidi kako je nekadašnji švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt bio američki doušnik i suradnik obavještajnih službi.

Usto, planiraju otkriti i cijeli niz dokumenata koji potvrđuju da je današnja Švedska usko vezana uz SAD te da je svojevrsni dio zavjere koja se na međunarodnoj razini vodi protiv Juliana Assangea.

'Dokumenti koji se nalaze u posjedu WikiLeaksa pokazuju da su Bildt, ali i sadašnja vlada, postupali u suprotnosti sa švedskim zakonima', piše list Expressen iz Stockholma. Sam Carl Bildt nije službeno reagirao na ove navode, ali je svoj stav iznio na internetskom blogu koji vodi već neko vrijeme.

Prema njegovim navodima, riječ je o potpunim besmislicama, a WikiLeaks se, kaže, 'hvata za slamku i ispaljuje prijetnje bez osnove' samo kako bi pritisnuo pravosuđe i zaustavio izručenje svog osnivača američkom pravosuđu, gdje ga očekuje suđenje zbog masovne objave povjerljivih dokumenata State Departmenta i američkog ministarstva obrane.

'Samo čekam da ti dokumenti, koji se njima čine tajnima, budu objavljeni. Siguran sam da je riječ o besmislicama, a sve je, zapravo, dio planirane kampanje', tvrdi Bildt.