NAPETO U AFGANISTANU

Obama se ispričao Karzaiju zbog paljenja Kurana

23.02.2012 u 18:29

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama poslao je u četvrtak afganistanskome predsjedniku Hamidu Karzaiju pismo u kojem se ispričava za spaljivanje Kurana u američkoj vojnoj bazi u Afganistanu, objavila je Bijela kuća

Obama je Karzaiju rekao da taj incident, koji je izazvao val prosvjeda protiv SAD-a i NATO-ovih snaga u Afganistanu, nije bio namjeran. Bijela kuća napisala je da je to Obamino pismo uslijedilo nakon telefonskoga razgovora dvojice čelnika početkom tjedna. Njih su dvojica razgovarala o 'dugoročnom partnerstvu' Washingtona i Kabula. Pismo u četvrtak Karzaiju je predao američki veleposlanik Ryan Crocker.

'U tome pismu... Predsjednik je izrazio naše žaljenje i isprike zbog incidenta u kojem je u zračnoj bazi Bagramu nehotice loše postupalo s vjerskim materijalom', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tommy Vietor. Talibani pozivaju Afganistance da napadaju strane vojne baze i ubijanjem Zapadnjaka osvete se za spaljivanje Kurana u utorak.

NATO je potvrdio da je muškarac u afganistanskoj vojnoj odori u četvrtak ubio dvojicu Amerikanaca, vojnika NATO-a, ali nije objavljeno ima li ta pucnjava veze s prosvjedima u vezi s Kuranom.

Spaljivanje Kurana moglo bi još više otežati nastojanje da snage NATO-a pod američkim vodstvom pridobiju Afganistance, a talibane dovedu za pregovarački stol uoči povlačenja stranih vojnika krajem 2014.