THACI ZA EXPRESS

'Srbija danas prihvaća neovisno Kosovo'!

23.02.2012 u 14:06

Bionic
Reading

Kosovski premijer Hashim Thaci ustvrdio je za prištinski dnevnik na albanskome "Express" od četvrtka da će Srbija danas, najnovijim sporazumom u dijalogu s Prištinom, koji se očekuje tijekom dana u Bruxellesu, praktički prihvatiti neovisnost Kosova.

Ovu izjavu domaćoj javnosti prinijeli su i svi drugi prištinski mediji. Kosovski premijer Hashim Thaci izrazio je uvjerenost da će u četvrtak u Bruxellesu biti postignut sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova, nazvavši pritom Rezoluciju 1244 VS UN-a, kojom se regulira međunarodna civilna i sigurnosna prisutnost na Kosovu pod okriljem UN-a, 'mrtvim dokumentom'.

'Novim sporazumom, koji će danas biti postignut u Bruxellesu, Srbija će prihvatiti neovisnost Kosova. Ona prihvaća Deklaraciju o neovisnosti Kosova, dok je Rezolucija 1244 VS UN-a bila mrtva i ostaje mrtva', ustvrdio je Thaci za 'Express'.

Kosovski premijer je izvrgnut žestokim kritikama zbog toga što je navodno, u najnovijem krugu pregovora u sklopu dijaloga Prištine i Beograda koji je u tijeku u Bruxellesu, prihvatio da se kod predstavljanja Kosova u regionalnim inicijativama spominje u fusnoti i Rezolucija 1244, na koju se inače Srbija poziva tvrdeći da je Kosovo dio Srbije pod međunarodnom upravom.

Oporbene parlamentarne stranke prikupljaju potpise zastupnika o sazivanju izvanredne sjednice kosovske Skupštine, na kojoj će se raspravljati o ovom pitanju, dok je oporbena parlamentarna stranka, Pokret Samoopredjeljenje, najavila velike prosvjede zbog navodnog prihvaćanja spominjanja Rezolucije 1244 VS prilikom regionalnog predstavljanja Kosova od strane premijera Thacija i njegove vlade.

Beogradski mediji također prenose najnoviju izjavu Thacija, a srbijanska agencija Beta podsjeća kako je Thaci, nakon nedavnog posjeta zamjenika američke državne tajnice Williama Burnsa Prištini, rekao da je postignut dogovor da se Kosovo na regionalnim skupovima predstavlja s fusnotom u kojoj će se navoditi Deklaracija o neovisnosti Kosova od 17. veljače 2008., mišljenje Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova iz srpnja 2010. godine i Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN iz 1999. godine.

Kako navodi Beta, predstavnici srbijanskih vlasti kazali su uoči početka najnovijeg kruga razgovora s Prištinom da spominjanje Deklaracije o neovisnosti Kosova nije prihvatljivo, ali da može biti postignut kompromis oko navođenja Rezolucije 1244 i mišljenja Međunarodnog suda pravde, kojim se utvrđuje da kosovska deklaracija o neovisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava.