O ZAPADNIM DIPLOMATIMA

Trajkovski je ubijen jer je imao kompromitirajuće dokaze?

23.02.2012 u 13:16

Bionic
Reading

Makedonski predsjednik Boris Trajkovski je ubijen, jer je, navodno, prijetio da će objaviti podatke o umiješanosti visokih zapadnih diplomata u korupciju za vrijeme rata na Kosovu i izbjegličke krize 1999. godine, tvrdi makedonski portal MKD, a prenosi Mondo

Ignat Pančevski, zastupnik obitelji stradalih u zrakoplovu sa makedonskim predsjednikom, potvrdio je da je Boris Trajkovski imao dokumente koja bi mogli narušiti autoritet nekih zapadnih diplomata koji su 1999. boravili u Makedoniji.

'Trajkovski je bio direktno uključen u sve događaje 1999. budući da je bio zamjenik ministra vanjskih poslova. On je imao dokaze o korupciji, ali ne znam točno što je konkretno tražio od tih svjetskih državnika', rekao je Pančevski.

On tvrdi da postoje dokazi da rušenje predsjedničkog zrakoplova 26. veljače 2004. iznad Bosne i Hercegovine nije bila nesreća, već atentat, prenosi Mondo

Vlada Makedonije uvrstila je u proceduru izvještaj o pogibiji makedonskog predsjednika i njegovih osam suradnika i članova posade.

'Izvještaj će biti dostavljen Tužiteljstvu koje će dalje odlučiti koje će mjere poduzeti', rekao je glasnogovornik makedonske Vlade Martin Martinovski.

Avion makedonske Vlade pao je 26. veljače 2004. kod Mostara. U avionu su bili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, Mile Krstevski, zaposlen u makedonskom MVP-u, Boris Velinov i Ace Velinovski zaduženi za osiguranje, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Povjerenstvo za ispitivanje uzroka nesreće makedonskog aviona, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila 'proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo'.

Tužiteljstvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje kaznenog postupka.