LUCKASTI REKTOR

Odbija otkriti prihode, štiti ga Petar Veliki!

23.02.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Kada je šefica ruskog ogranka Transparency Internationala Jelena Panfilova prijavila rektora peterburškog sveučilišta jer ne želi objelodaniti svoja primanja, iz državnog odvjetništva stigao joj je ovih dana intrigantan odgovor

Državno sveučilište Sankt Peterburga (SPBGU), kojem je rektor Nikolaj Kropačov, stvoreno je ukazom cara Petra I. Velikog 1724. godine.

Istovremeno, ukaz predsjednika Ruske Federacije broj 560 - koji čelnicima državnih korporacija, fondova i drugih organizacija, kao i članovima njihovih obitelji, nalaže javnosti prijaviti svoje imovinske kartice - odnosi se na institucije stvorene u epohi Ruske Federacije. Dakle, na petrogradskog sveučilište se ne odnosi!

Da stvar bude grotesknija, aktivistica tvrdi da su joj ista obrazloženja dali i na Sveučilištu, i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i u državnom odvjetništvu.

'Nemam riječi. To je čisto izrugivanje nad pravnim normama i vladavinom zakona', smatra Panfilova.

Sveučilišta u Rusiji nisu obavezna polagati svoje račune javnosti, no SPBGU i moskovski MGU su posebna priča, jer uživaju specijalni tretman financiranja koji ovisi direktno o predsjedniku.

Na ekstremne plaće rektora nedavno je upozorio ruski čelnik Vladimir Putin, što je vjerojatno i iniciralo kampanju za iskorjenjivanje nepravde i korupcije u tom sektoru. Na prošlogodišnjem sastanku s rektorima ruskih sveučilišta Putin je upozorio na 'nepravedna i neosnovana' primanja mnogih ruskih sveučilišnih šefova koja u nekim slučajevima deseterostruko premašuju plaće profesora predavača.

Prozvan da ne polaže papire, Kropačov ranije jest, doduše, govorio o svojim primanjima. U jednom intervjuu izjavio je da prima tri i pol tisuće eura plaće mjesečno.