Svijet FINANCIJSKE SANKCIJE

EU želi uskratiti 495 milijuna eura Mađarskoj

  • Autor: P.S.
  • 23.2.2012 14:32:02
  • 23.2.2012 11:04:45

Europska unija planira uskratiti 495 milijuna eura iz razvojnih fondova EU-a Mađarskoj nakon što zemlja nije uspjela smanjiti proračunski deficit, javlja Washington Post

Prijedlog da se Mađarskoj uskrate sredstva iz razvojnih fondova najnovija je faza u dugotrajnom sporu zbog mađarskih financija i sumnji u kršenja građanskih prava. No prije nego što se taj plan primijeni moraju ga potvrditi sve ostale zemlje članice Unije.

Mađarska je osudila prijedlog kao 'neutemeljen i nepravedan' te je skrenula pozornost na činjenicu da je njen proračunski deficit bio ispod 3 posto BDP-a 2011, a predviđa se da će i 2012. biti ispod te kritične razine.

'Činjenice pokazuju da ekonomska politika mađarske vlade ide u dobrom smjeru', kazala je mađarska vlada u priopćenju u kojem je također naglasila stopu od 1,7 posto rasta 2011, što je za 0,1 više od EU-a u cjelini.

To je prvi put da je Europska komisija predložila da se obustave sredstva iz razvojnih fondova za jednu od svojih članica zbog prekomjernog proračunskog deficita. Takozvani kohezijski fondovi, na koje su usmjerene ove sankcije, potpomažu transport i ekološke projekte u siromašnijim regijama EU-a.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još