KANABIS KAO LIJEK

Legalizacijom marihuane u borbu protiv recesije?

18.04.2009 u 17:07

Bionic
Reading

Nadolaskom raznih oblika krize diljem svijeta se naveliko raspravlja o tome bi li legalizacija uzgoja i prodaje marihuane mogla imati pozitivne efekte na mnoge probleme koji tište neke zemlje

Prije petnaestak dana u online debati američki predsjednik Barack Obama začudio se kad se čak 3,5 milijuna ljudi udružilo u postavljanju pitanja o tome bi li legalizacija marihuane pozitivno utjecala na ekonomski oporavak Sjedinjenih Država i otvaranje novih radnih mjesta, prenosi Večernji list.

'Vidim da je to pitanje jako popularno, pa na njega moram odgovoriti. A odgovor je – ne! Zaista ne mislim da bi ta strategija bila dobra za oporavak našega gospodarstva', kazao je Obama.

No mnogi drugi nisu baš sigurni da legalizacija ne bi donijela državi koristi, i to na više načina. Tako je vijećnik San Francisca demokrat Tom Amiano izračunao da je kanabis najraširenija poljoprivredna kultura u Kaliforniji i da godišnja 'žetva' vrijedi oko 14 milijardi dolara. To je usporedio s povrćem, na kojem se godišnje zaradi 5,7 milijardi dolara, i grožđem sa 2,6 milijardi dolara.

On je već odaslao prijedlog da Kalifornija legalizira proizvodnju i prodaju marihuane jer bi to državnom proračunu donijelo dodatnih 1,3 milijarde dolara u porezima, ali i mogućnost da se kanabis uzgaja u kontroliranim uvjetima i tako spriječi devastacija okoliša. Kaže i to da je Kalifornija uvijek predvodnik trendova u Sjedinjenim Državama, pa ne vidi zašto ne bi bila i u potpunom legaliziranju marihuane, tim više jer ima već velika iskustva u legalnom trgovanju marihuanom za medicinsku upotrebu.

U toj državi svatko komu liječnik u nalazu napiše da bi mu koristilo pušenje marihuane dobiva recept i tako može nabaviti travu u legalnoj trgovini. Samo u Los Angelesu takvih trgovina ima oko 400. Riječ je o vrlo razvijenoj industriji koja je već postala i značajan oglašivač – trgovine nalikuju na apoteke koje nude različite mješavine za različite zdravstvene probleme.

Oni koji marihuanu žele kupiti legalno već znaju s kakvim tegobama moraju otići liječniku da bi dobili dragocjeni recept – kronična bol u leđima, nesanica, gubitak apetita... Recept vrijedi godinu dana, a na njega se tijekom te godine može kupiti nešto manje od 25 dekagrama trave. Samo od te 'medicinske' marihuane Kalifornija na godinu ubere 18 milijuna dolara poreza, pa je u sadašnjoj krizi i recesiji logično da su se mnogi zakonodavci složili da bi bilo dobro ubrati još više poreznih dolara, kojih ionako jako manjka u državnom proračunu.

Još dvanaest američkih saveznih država legaliziralo je medicinsku upotrebu marihuane, no Bushova administracija često je progonila liječnike koji je prepisuju i trgovce koji je prodaju koristeći pri tome federalne zakone. No otprije mjesec dana nova je administracija objavila da federalnih progona više neće biti.

Taj potez je potpuno u skladu s onim što je još u predsjedničkoj kampanji kazao Barack Obama. On je, naime, rekao da je njegova majka umirala od raka u bolovima i da ne vidi nikakvu razliku između morfija, koji je teška droga, a koji je ona dobivala na recept, i marihuane koja isto tako uspješno otklanja bolove kod bolesnika u terminalnoj fazi.

Neke analize su pokazale da bi potpuna legalizacija marihuane na cijelom teritoriju SAD-a stavila pod kontrolu velik segment ilegalnog tržišta droge. Tako bi država, uz kontrolu uzgoja i prodaje i ubiranje poreza, imala znatnu uštedu u sudskom i zatvorskom sustavu, koji se više ne bi bavili nekim tko je uhićen zbog posjedovanja dva džointa marihuane, nego bi se mogli posvetiti suzbijanju tržišta teških droga poput kokaina i heroina. Uzevši u obzir činjenicu da najmanje 25 milijuna Amerikanaca, odnosno dvanaestina populacije, redovito popuši pokoji džoint, a da čak njih 100 milijuna to čini povremeno, jasno je o čemu govori politička elita iz Kalifornije.

Za mnoge je tema o legalizaciji bilo kakvih opojnih droga pravi tabu, no sve je više i njezinih zagovornika. Svi dosadašnji načini borbe protiv ovoga zla pokazali su se neuspješni. Svjedoci smo da se svijet mijenja, pa bi možda legalizacija zaista mogla biti posljednje rješenje.