550 MILIJUNA EURA RASHODA

Pahor Janši ostavio 'kosture u ormaru'

23.02.2012 u 09:38

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u srijedu da je njegova vlada od prijašnje zatekla gore stanje na području javnih financija od onoga koje se prikazivalo, te ‘veliku rupu’ od oko 550 milijuna eura neplaniranih rashoda za ovu godinu zbog čega bi mogla doći u pitanje i isplata plaća u javnom sektoru krajem godine.

‘U zadnje tri godine Slovenija se zadužila za visinu jednog godišnjeg proračuna. U ovom trenutku Slovenija ne treba tako drastične mjere štednje kao Grčka, ali ako bismo tako nastavili postali bismo u nekoliko godina socijalni i gospodarski bolesnik u središtu Europe’, rekao je Janša u dužem razgovoru za privatnu televizijsku postaju Info-TV u srijedu navečer, govoreći o štednji i proračunskim rezovima koje njegova vlada namjerava provesti u svom mandatu.

‘Odlučili smo pritisnuti na kočnicu i više nijedna vlada neće moći trošiti više od onoga što nam omogućavaju prihodi’, rekao je Janša, ali je dodao da je štednja samo 50 posto rješenja za izlazak iz gospodarske krize i da drugu polovicu treba osigurati davanje inicijativa za otvaranje novih radnih mjesta i investicijske olakšice.

Janša je rekao da će zbog velikog i neočekivanog manjka u proračunu za ovu godinu, nakon što se pokazalo da u njemu 550 milijuna eura planiranih rashoda nisu pokriveni planiranim prihodima i sastavljanje proračunskog rebalansa biti zahtjevnije i potrajati duže vremena.

On je dodao da ranija vlada Boruta Pahora u proračunu za ovu godinu među ostalim nije planirala oko 220 milijuna eura za plaće u javnom sektoru, a niti sredstva za kamate koje ove godine dospijevaju u sklopu servisiranja vanjskog duga.

Uz to, dodao je, Pahorova je vlada i nakon što joj je u parlamentu u rujnu prošle godine izglasovano nepovjerenje, pa se smjela baviti samo tekućim pitanjima, izvršila oko 220 imenovanja i razrješenja u diplomatskom aparatu, pravosuđu i u međunarodnim ustanovama u kojima Slovenija ima svoje predstavnike, što se nije smjelo dogoditi, ocijenio je Janša.

Najavio je da će saniranje bankarskog sustava, bolje upravljanje državnom imovinom, te stvaranje novih radnih mjesta biti prioriteti njegova mandata, a da će u nekoliko mjeseci pokušati osigurati dogovor sa sindikatima, poslodavcima i ostalim socijalnim partnerima o potrebnim uštedama, kako bi se onda mogao donijeti štedljivi proračun za ovu godinu, a nakon toga krenuti u strukturne reforme i mjere za ponovni gospodarski oporavak.
Janša se založio da se utvrdi odgovornost vodećih ljudi u bankama i državnim poduzećima za slabe odluke u prošlosti. Među ostalim, najavio je da će njegova vlada inzistirati na javnoj objavi poreznih dužnika, a založit će se i za to da se ‘10 milijardi eura štednje’ slovenskih građana privuče za investiranje u domaću ekonomiju.

Isto tako, Janša je rekao da je protiv ‘poreznih oaza’ koje neki koriste kako poreze ne bi plaćali u zemlji, te da će sa Švicarskom nastojati postići bilateralni sporazum kako bi depoziti Slovenaca u toj zemlji bili oporezovani i uplaćeni u korist slovenske porezne uprave. Takav je sporazum sa Švicarskom već postigla Grčka, dodao je.