PROMAŠENE MJERE

Vrlo loše prognoze za Europsku uniju?

23.02.2012 u 08:30

Bionic
Reading

Europska komisija objavit će najnovije ažurirane prognoze za 27 članica EU-a za ovu i iduću godinu. Upućeni izvori iz Bruxellesa smatraju da će one pokazati oštar pad gospodarskih aktivnosti i pokrenuti novu raspravu među članicama o reviziji dogovorenih ciljanih manjkova za ovu i iduću godinu

Kako se doznaje od visokih europskih dužnosnika, Komisija bi zemljama članicama mogla dopustiti da za nekoliko decimala premaše ciljani manjak u 2012, ali bi se ipak trebale pridržavati ciljanih razina za 2013. godinu, za kada je većina članica pristala svesti svoje proračunske manjkove ispod gornje dopuštene granice u EU od tri posto BDP-a.

Druga je mogućnost produljenje roka za ostvarenje tog cilja do 2014. Posljednjih je tjedana nekoliko zemalja, uključujući Italiju i Španjolsku, otvoreno ili prikriveno počelo preispitivati stroge mjere štednje koje zagovara Njemačka. Sugeriraju da se zauzme pristup koji bi očitovao veću ravnotežu između oštrih rezova u potrošnji i mjera poticanja rasta krizom pogođenih gospodarstava i suzbijanja visoke nezaposlenosti.

Čelnici EU-a o tim su pitanjima raspravljali na siječanjskom samitu, a početkom ovoga tjedna Velika Britanija, Nizozemska, Italija, Španjolska i još osam članica eurozone objavilo je da bi se eurozona trebala pokušati usredotočiti na oživljavanje rasta, a ne samo slijepo provoditi oštre mjere štednje. Jedan od spomenutih izvora je kazao da se Španjolska i ostali nadaju da će Komisija pokazati razumijevanje jer mnoga europska gospodarstva klize u novu, drugu recesiju u posljednje tri godine.