Svijet TEHNOKRATSKI REFORMIST

Monti je najmoćniji je muškarac Europe

Tehnokratski talijanski premijer Mario Monti (68) najmoćniji je muškarac Europe, ocijenio je američki magazin Time. Monti je na čelu talijanske vade točno 100 dana, a u tom kratkom roku profesor ekonomije počeo je provoditi reforme koje već daju prve pozitivne rezultate. Financijska su se tržišta stabilizirala, a Italija pokazuje znakove oporavka.

Najvažniji europski muškarac Monti i dalje je u sjeni najmoćnije žene svijeta, njemačke kancelarke Angele Merkel, koja talijanskom kolegi vjeruje više od svog prvog europskog partnera, francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Prije svih važnih odluka u EU Merkel se uvijek prvo konzultira s Montijem.

Gotovo istovremeno kad i Mario Monti, drugi tehnokrat Lucas Papademos preuzeo je vlast u Grčkoj s istom zadaćom – zaustaviti klizanje zemlje prema bankrotu. Obojica su trebala učiniti ono što profesionalni političari nisu uspjeli: obuzdati dug i gospodarsku krizu te obnoviti povjerenje.

Monti je u tome puno uspješniji od Papademosa iz nekoliko razloga: Monti je svoj kabinet sastavio od apolitičnih stručnjaka i, za razliku od Papademosa, nije opterećen strančarenjima. Nad Montijevom glavom ne vise novi izbori kao u Grčkoj – on ima slobodne ruke za reforme sve do proljeća 2013. godine.

Monti je Talijane uspio uvjeriti da ih 'na reforme ne prisiljava Europa, već dramatična gospodarska i financijska situacija u koju su se sami doveli'. Simpatije je osvojio i borbom protiv utaje poreza – uputio je Monti financijske policajce i provodi racije u mondenim skijalištima poput Cortine d’Ampezzo.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još