Svijet OBNOVA KUĆA

BiH obećava olakšati povratak Hrvata

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić rekao je u srijedu u razgovoru s hrvatskim veleposlanikom u BiH da će potaknuti uklanjanje zapreka povratku Hrvata, u prvom redu olakšavanjem pristizanja pomoći iz Hrvatske, priopćilo je resorno ministarstvo

Ministar Ljubić i hrvatski veleposlanik Tonči Staničić istaknuli su da je u protekle dvije godine usporena provedba programa pomoći hrvatske vlade za povratak Hrvata u BiH kroz obnovu i izgradnju u ratu uništenih obiteljskih kuća, navodi se u priopćenju.

Vlasti BiH u posljednje su dvije godine tražile plaćanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) na hrvatske donacije, što je otežalo provedbu potpore povratka i obnove zgrada godišnje vrijednosti od 25 milijuna kuna.  Po tome iznosu Hrvatska je pojedinačno najveći godišnji bilateralni donator za rješavanje problema prognanika u BiH.

Ministar ljudskih prava i izbjeglica Damir Ljubić i hrvatski vleposlanik u BiH Tonči Staničić razgovarali su i o predstojećoj donatorskoj konferenciji, koja je planirana za 24. travnja ove godine u Sarajevu, a kojoj je cilj osigurati veća financijska sredstava za realiziranje regionalnog programa rješavanja problema izbjeglica.

Prema pojašnjenju u priopćenju, riječ je o dokumentu koji su zajednički pripremili BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još