SAD UPOZORAVA ASADA

U Homsu poginula američka novinarka i francuski fotograf

22.02.2012 u 11:35

Bionic
Reading

Jedna opozicijska grupa tvrdi, a prenosi agencija France Presse, da su tijekom bombardiranja u Homsu, gdje je jučer ubijeno stotinjak osoba, život izgubili i američka novinarka Marie Colvin, ratna reporterka Sunday Timesa, te francuski fotoreporter Remi Ochlik, dobitnik nagrade World Press Photo zbog radova s temom rata u Libiji

Komisija za sirijsku revoluciju tvrdi da ima još ranjenih stranih novinara. U Homsu je u siječnju život izgubio i poznati francuski televizijski novinar.

Colvin se zadnji put javila u ponedjeljak, kada je preko satelitskog telefona za BBC komentirala situaciju u tom gradu koji već mjesec dana teškom artiljerijom tuku sirijske regularne snage. Novinarka je bila supruga ratnog dopisnika El Paísa Juana Carlosa Gumucija, koji je umro na radnom zadatku u Boliviji prije deset godina. Koristila je i crni povez preko lijevog oka koje je izgubila radeći u Šri Lanci.

Druga organizacija iz redova opozicije, Sirijska mreža za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, optužila je diktatora Bašara al Asada za smaknuće 27 mladih muškaraca, civila, u tri mjesta na sjeveru zemlje. Svi su dobili metak u glavu ili u prsa u vlastitim kućama na lokalitetima Idita, Iblin i Balšon u pokrajini Idlib, blizu granice s Turskom.

Prizori smaknutih mogu se vidjeti i na YouTubeu, gdje su ih stavili lokalni aktivisti.

SAD je upozorio Siriju da će poduzeti 'dodatne mjere' ako predsjednik Bašar al Asad ne zaustavi krvoproliće.

Bijela kuća i Pentagon pojašnjavaju da ne žele doprinijeti većoj militarizaciji Sirije, koju trenutno jako naoružava Rusija, ali je došao trenutak kada se ne mogu odbaciti i druge akcije.

Sve je više poziva za prekid vatre da bi se mogla izvršiti evakuacija ranjenih, starih ljudi, žena i djece.