PROPALI RAZGOVORI

Neuspjela misija IAEA-e, Iran ostaje pri svome

22.02.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izrazila je u priopćenju 'žaljenje' zbog toga što nije postignut dogovor s Iranom o nastavku pregovora o spornom nuklearnom programu Islamske Republike koji, po ocjeni Zapada, ima vojnu, a ne isključivo mirnodopsku namjenu. Iran ne nastoji doći u posjed nuklearnog oružja, izjavio je u srijedu iranski vrhunski vođa ajatolah Ali Hamenei, ističući da Iran želi okončati prevlast utemeljenu na takvom oružju koje posjeduju velike sile

'Iran ne nastoji doći u posjed nuklearnog oružja. Želimo da se ukine prevlast (u svijetu) utemeljena na nuklearnom oružju koje posjeduju velike sile', rekao je Hamenei.

Naglasio je da je nuklearna energija direktno vezana uz iranske nacionalne interese, a Teheran godinama ponavlja da razvija nuklearni program u isključivo civilne, mirnodopske svrhe.

Ajatolah Hamenei je u svom govoru osudio ubojstvo iranskih nuklearnih znanstvenika i pritisak zapadnih zemalja, ocijenivši da se radi o 'znaku slabosti naših neprijatelja'.

Hamenei se o pitanju iranskog nuklearnog programa očitovao dan nakon što je misija izaslanstva Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Teheranu završila neuspjehom.

U priopćenju objavljenom u noći na srijedu, IAEA ističe da Teheran nije dopustio da izaslanstvo agencije posjeti vojnu bazu Paršin za koju sumnja da skriva nuklearna postrojenja, iako je IAEA to ustrajno tražila.

IAEA u priopćenju ne navodi kako će odgovoriti na taj neuspjeh o kojemu će raspravljati na sjednici vijeća guvernera 5. ožujka, ali naglašava svoje 'razočaranje' ponašanjem Teherana.

Ova oštra kritika IAEA-e dolazi nakon dvodnevna posjeta njezina visokog izaslanstva Teheranu 20. i 21. veljače, ocijenjena misijom 'posljednje prilike', nakon posjeta od 29. do 31. siječnja. Oba izaslanstva je predvodio pomoćnik direktora UN-ove agencije i voditelj skupine inspektora, Belgijanac Herman Nackaerts

'Uloženi su veliki napori da bismo se pokušali dogovoriti o dokumentu u kojemu će se odgovoriti na neriješena pitanja u vezi s iranskim nuklearnim programom, a napose s njegovom možebitnom vojnom dimenzijom. Nažalost, nismo mogli postići dogovor o takvom dokumentu', priopćila je IAEA.

Na drugoj strani, druga priča. Iranski veleposlanik u IAEA-i Ali Ašgar Soltanija, koji je sudjelovao u razgovorima u iranskoj prijestolnici, rekao je u utorak da će se 'pregovori nastaviti u budućnosti'. 'Drugi krug pregovora ticao se suradnje i međusobnog dogovaranja Irana i IAEA-e', dodao je, ocijenivši razgovore 'napregnutim', ali ne dajući nikakve potankosti o njihovu sadržaju.

Glasnogovornica IAEA Gill Tudor demantirala je da su u planu neki novi sastanci. 'Nema nikakvih dogovora o budućim razgovorima', kazala je.

Ishod ovog posjeta izaslanstva IAEA vjerojatno će povisiti ionako znatne napetosti između Irana i zapadnih sila, koje su u posljednje vrijeme pojačale sankcije protiv iranskog režima, a Izrael i SAD nisu isključili mogućnost uporabe sile ako sankcije ne zaustave Iran u proizvodnji atomske bombe.