Svijet UNATOČ PRITISKU

Rusija prodaje više oružja Siriji

Rusija se suočava sa sve žešćim međunarodnim kritikama zbog prodaje oružja Siriji, no ne pokazuje ni najmanje znakove da popušta pritisku nego, naprotiv, povećava isporuke oružja za koje kritičari kažu da pomaže ostanku na vlasti predsjednika Bašara al-Asada

Rusija, najveći dobavljač oružja za Siriju, prošle je godine prodala Damasku oružja u vrijednosti milijarde dolara, među ostalim i raketne sustave, dok su isporuke lakog oružja koje je teško otkriti povećale otkako je izbila pobuna protiv Asada, kažu odmetnuti sirijski političari.

Pravdajući se porastom sukoba, arapske i zapadne zemlje počele su najavljivati da bi mogle naoružati Asadove protivnike, potez za koji politički i obrambeni analitičari kažu da bi mogao povećati izglede za izbijanje građanskog rata.

Moskva optužuje Zapad za sklonost jednoj strani i tvrdi da oružjem koje prodaje Siriji Asadovi pristaše nisu pobili 7.000 ljudi, što kao podatak navode protuvladini aktivisti. Pobunjeni vojnici i sirijski dužnosnici tvrde kako se pojačava isporuka ruskog lakog oružja te da je vlada u Damasku udvostručila vojni proračun za 2011. kako bi financirala obračun s oporbom.

Po njihovim podacima, prije sukoba s prosvjednicima Rusija je ispunjavala 50 posto sirijskih potreba za oružjem, slijede Kina i Sjeverna Koreja s 30 posto te Iran i ostali dobavljači s 20 posto.

Vlada je vojni proračun povećala tako da je smanjila sredstva ministarstvima obrazovanja i zdravstva za oko 30 posto, kažu oporbeni političari.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još