MEĐUNARODNI SUD PRAVDE

Kosovo uvjereno u potvrdu svoje neovisnosti

17.04.2009 u 20:14

Bionic
Reading

Kosovski su predstavnici predali u petak Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu podnesak o pravosnažnosti proglašenja kosovske neovisnosti, isti dan kad je podnesak sa svojim stajalištima o tom pitanju predala i Srbija

PRIŠTINA - Dokument s kosovskim stajalištima na 200 stranica i dodatkom od 300 stranica predao je sudu u Haagu voditelj kosovskoga pravnog tima britanski stručnjak za međunarodno pravo Michael Wood, objavio je u petak u Prištini kosovski ministar vanjskih poslova Skender Hyseni

Kosovo je 17. veljače 2008. proglasilo neovisnost, a Srbija pobija taj čin. U međuvremenu, Kosovo je priznalo 57 država.

Hyseni nije htio govoriti o sadržaju dokumenata predanih Međunarodnom sudu pravde, ali je istaknuo kako je uvjeren da su argumenti na strani Kosova. 'Uvjereni smo da je to očitovanje prepuno neprijepornih argumenata koji potvrđuju zašto je Kosovo proglasilo neovisnost i zašto je država i zašto će i dalje biti država', rekao je Hyseni.

Istodobno je ustvrdio da će sudska odluka, za koju je uvjeren da će biti u korist Kosova, utjecati i na druge države da priznaju kosovsku neovisnost.

Srbija, koja je također u petak predala vlastito očitovanje Međunarodnom sudu pravde, uvjerena je međutim da posjeduje pravnu argumentaciju bitnu za dokazivanje srbijanskog stajališta po kojemu proglašenje kosovske neovisnosti nije u skladu s međunarodnim pravom.

Opća skupština Ujedinjenih naroda na prijedlog Srbije zatražila je od Međunarodnog suda pravde, kao glavnog pravosudnog tijela UN-a, savjetodavno mišljenje o pravnom temelju deklaracije o kosovskoj neovisnosti.