SMRT 850 DEMONSTRANATA

Egipatski tužitelj za Mubaraka zatražio smrtnu kaznu

20.02.2012 u 23:00

Bionic
Reading

Mustafa Sulejman, glavni tužitelj na suđenju Hosniju Mubaraku u ponedjeljak je u završnoj riječi zatražio smrtnu kaznu za bivšeg egipatskog vođu zbog prošlogodišnjeg ubojstva prosvjednika koji su tražili njegovu ostavku, prenosi AP.

'Ne radi se o ubojstvu jednog, deset ili dvadeset civila, nego o čitavom narodu', istaknuo je između ostalog Sulejman u završnoj riječi. Tužiteljev govor odvjetnici žrtava pozdravili su pljeskom.

Prema procjenama egipatske vlade oko 850 ljudi ubijeno je u demonstracijama u siječnju i veljači prošle godine. Za Mubaraka, koji je zemljom vladao gotovo 30 godina, Sulejman je rekao da je 'očito da je odobrio uporabu oružja protiv demonstranata koji su u mirnom prosvjedu tražili njegovu ostavku.'

Suđenje bivšem egipatskom vođi počelo je u kolovozu prošle godine. Mubarakova obrana završne riječi trebala bi iznijeti u srijedu, kada bi i predsjedavajući sudac trebao objaviti datum za donošenje presude.

Sulejman je osim za Mubaraka, maksimalnu kaznu zatražio i za petoricu suoptuženih, uključujući i bivšeg ministra unutarnjih poslova.