POZIV TEPCO-A

'Novinari, dođite u nuklearku Fukushima'

20.02.2012 u 19:52

Bionic
Reading

Japanska elektroenergetska tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco) u ponedjeljak je drugi put ugostila novinare u oštećenoj Fukushimi Daiichi, potvrdivši hladno gašenje reaktora u toj nuklearnoj centrali s oko 3.000 radnika

Novinari u bijelim kombinezonima, rukavicama i integralnim maskama došli su u nuklearku iz bivšeg športskog kompleksa na granici zone zabrane pristupa koji je pretvoren u središte za pripremu radnika.

Primajući novinare na terenu tri tjedna prije prve obljetnice tragedije, direktor Fukushime Daiichi, Takashi Takahashi, vidno iscrpljen, prvo se ispričao zbog štete nanesene stanovnicima.

Usto je potvrdio da su reaktori hladno ugašeni. To trajno održavanje temperature u spremnicima ispod 100 Celzijevih stupnjeva osigurava se stalnim hlađenjem, sukladno informaciji koju je vlada objavila u prosincu, istaknuo je. Problem porasta temperature u 2. reaktoru utvrđena početkom mjeseca nije bio posljedica zagrijavanja, već kvara termometra, rekao je.

'Centrala je sada hladno ugašena i činimo sve što je u našoj moći kako bismo evakuiranim stanovnicima omogućili da se vrate kući što prije', kazao je. 'Naša je glavna zadaća izvući gorivo iz reaktora. To je tehnički gledano iznimno težak problem, ali ćemo ga rješavati korak po korak', dodao je.

Nuklearno gorivo koje nije bilo ohlađeno u satima nakon tsunamija, rastalilo se u tri četvrtine oštećenih reaktora. Trebat će najmanje deset godina da bi se ono počelo vaditi ako se iznađu nove tehnike. Iskorišteno gorivo u deaktivacijskom bazenu 4. reaktora trebalo bi se početi vaditi za dvije godine.

Uvjeti u centrali su se poboljšali, ali je radno vrijeme još ograničeno na dva do tri sata na dan, rekao je voditelj ekipe građevinske tvrtke Kajima Kensetsu. Za zatvaranje te centrale trebat će stalno osoblje i oko 40 godina rada.