Svijet U AFGANISTANU

41 dijete pobjeglo iz logora za kamikaze

Afganistanske vlasti objavile su u ponedjeljak da su oslobodile 41 dijete u dobi između 6 i 11 godina koje su talibani htjeli poslati u susjedni Pakistan kako bi ih ondje uvježbali za izvođenje bombaških napada

Operacija o kojoj nisu objavljene nikakve pojedinosti, dogodila se u srijedu u pokrajini Kunaru, uz granicu s Pakistanom, rekao je novinarima u Kabulu Sedik Sediki, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Četvorica talibana koja su trebala prevesti djecu preko granice uhićena su, kazao je. Četrdeset i jedno dijete u dobi od 6 do 11 godina trebalo se u logoru svakodnevnim 'pranjem mozga pripremiti za samoubilačke napade na afganistanske i međunarodne snage u Afganistanu', rekao je Sediki na tiskovnoj konferenciji.

Njihove obitelji, kojima su djeca vraćena, 'prevarili su teroristi, obećavši im da će ih poslati u medresu (vjersku školu) u Pakistanu', dodao je. Bombaški napadi koje nerijetko izvode golobradi mladići, pa čak i dječaci, najčešće su oružje afganistanskih, ali i pakistanskih talibana u Afganistanu.

Zabitna područja na sjeverozapadu Pakistana, uporište pakistanskih talibana, postala su potkraj 2001. glavno središte Al Kaide u svijetu i logistička pozadina afganistanskih talibana. Ondje je veći broj logora za uvježbavanje, među kojima su i logori za uvježbavanje kamikaza.

Djecu se rado vrbuje za bombaške napade zbog toga što 'lako uče', 'imaju lakši pristup mnogim mjestima' i 'nitko ih ne pretražuje i ne uhićuje', rekao je Vahid Mužda, bivši talibanski čelnik, sada analitičar.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još