BORBA SA SNIJEGOM

Hrvatska vojska pomagala Crnoj Gori

20.02.2012 u 16:38

Bionic
Reading

Situacija s nevremenom koje je Crnoj Gori proteklih dana donijelo mnoge nevolje polako se stabilizira pa vlada razmišlja o tome da predloži parlamentu ukidanje izvanrednog stanja, priopćio je u ponedjeljak premijer Igor Lukšić

Mnoge magistralne ceste su otvorene za promet, a nastava u obrazovnim ustanovama trebala bi početi u utorak. Međutim, problema još uvijek ima, jer su mnoga područja na sjeveru Crne Gore i dalje zametena pa im se svakodnevno helikopterima dostavljaju hrana i lijekovi.

Crnogorskim službama upomoć je pritekao i NATO, a od petka je crnogorskom stožeru za izvanredne situacije na raspolaganju i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, s osam pripadnika Oružanih snaga RH, koji je protekla dva dana bio je veoma aktivan i nalazio se neprekidno i po nekoliko sati u zraku.

Posada i helikopter Mi8-MTV-1, osposobljeni za letenje u snježnim uvjetima i za aktivnosti traganja i spašavanja, a sudjelovali su u akcijama pomoći koje provode crnogorska vojska i uprava policije po planu kriznog stožera.

Pozivu za pomoć crnogorske vlade upućenom NATO-u, pored Hrvatske, odazvale su se Slovenija i Grčka, a vlada SAD-a uputila je dva specijalna helikoptera iz svoje baze u Njemačkoj. Radi se o helikopterima tipa Crni jastreb, s više od 40 članova posade, jedan specijaliziran za hitnu medicinsku evakuaciju, a drugi pogodan za transport tereta.

Iz Ministarstva prosvjete i sporta u ponedjeljak je priopćeno da će nastava u utorak biti nastavljena i u većem broju obrazovno-odgojnih ustanova. Operativni stožer za izvanredne situacije odlučio je od ponedjeljka otvoriti cestovni promet na više cesta za sve kategorije vozila.