MISTERIOZNO PISMO

Srbija optužuje 'neke' zemlje EU-a za urotu s Kosovom

20.02.2012 u 12:56

Bionic
Reading

Srbiju je tijekom vikenda uznemirilo pismo koje je naglo razbuktalo maštu srpskih političara. Trenutno je u opticaju priča koju je pokrenuo ministar policije Ivica Dačić i koja kaže da je Priština poslala pismo svim članicama Europske unije u kojem traži da se Srbiji ne dodijeli status kandidata te je pritom optužila Beograd za neuspjeh pregovora između dviju zemalja o normalizaciji situacije

Riječ je o neugodnom tajmingu za Srbiju jer bi 1. ožujka Europsko vijeće trebalo odlučiti o statusu kandidata Beograda za članstvo u Europskoj uniji. Dačić je odmah naglasio da se takvim pismom Srbija dovodi 'u neravnopravan položaj i pokazuje da je za kosovske vlasti dijalog samo mogućnost za pritisak na Beograd i da ne žele kompromis s Beogradom'.

Međutim, u Bruxellesu nitko ništa ne zna ni o kakvom pismu pa je već dan poslije Dačića u javnosti istupio i ministar u srpskoj vladi za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, koji je rekao da je to zato jer je Priština poslala pismo zemljama članicama, ali ne i u sjedište institucija Europske unije u Bruxelles. Odmah potom Bogdanović je nastavio s optužbama na račun Prištine.

Danski ministar: Kandidatura ovisi o postignućima, a ne o pismima

Danski ministar za europske poslove Nicolai Vammen, koji se nalazi u posjetu Srbiji, izrazio je nadu da će ta zemlja 1. ožujka dobiti status kandidata i naglasio da će se odluka o tome zasnivati na onome što je Srbija postigla, a ne na 'nekakvim pismima'.

'Iza službene Prištine, nažalost, stoje i neke države koje podržavaju nezavisnost Kosova', rekao je Bogdanović i pritom nije propustio priliku optužiti kosovsku stranu za opstrukciju pregovora u Bruxellesu.

I ovoga puta očito je na djelu klasična, već toliko puta viđena strategija srpske strane.

Kako službeni Beograd nije ništa napravio da bi ukinuo paralelne srpske institucije na sjeveru Kosova, što je njemačka kancelarka Angela Merkel izričito zatražila prilikom službenoga posjeta Beogradu i sastanka s predsjednikom Borisom Tadićem, za svoje neuspjehe pokušava pronaći krivca sa strane u predstavi organiziranoj uglavnom za unutrašnje potrebe. Naime, parlamentarni izbori u Srbiji su sve bliže, a vladajuća koalicija, kojoj je veliki šef predsjednik Srbije Boris Tadić, izbore je prije četiri godine dobila na paroli 'Za europsku Srbiju'. Kako im sada iz ruku izmiče i posljednja prilika da naprave nešto po tom pitanju prije izbora, potrebno je pronaći krivca, a idealni krivac je Priština. Da stvar bude gora po Tadića i koaliciju okupljenu oko njegove Demokratske stranke, Srbi sa sjevera Kosova su organizirali i referendum na kojem su u potpunosti odbacili upravu kosovskih institucija nad njima.