Svijet PRVI SASTANAK

Ministri vanjskih poslova G20 okupili se u Meksiku

Šefovi diplomacija zemalja G20 počeli su u nedjelju u Los Cabosu, na sjeveroistoku Meksika, svoj prvi sastanak koji će biti posvećen raspravi o globalnom upravljanju, transnacionalnom kriminalu, klimatskim promjenama i sigurnosti hrane

Sastanak neformalnog karaktera organizira meksička ministrica vanjskih poslova Patricia Espinosa, a nazočit će mu, među ostalima, američka državna tajnica Hillary Clinton, njemački šef diplomacije Guido Westerwelle i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton. Ukupno je deset zemalja poslalo u Meksiko svoje ministre vanjskih poslova, a ostale, uključujući Kinu, Francusku, Brazil i Indiju, bit će zastupljene na nižoj razini.

'Mnogo je problema koji pogađaju živote milijardi osoba u svijetu te oko kojih međunarodna zajednica ne uspijeva poduzeti vidljiv napredak', kazala je na otvaranju sastanka Patricia Espinosa.

G20 okuplja dvadeset najvećih svjetskih gospodarstava. Skupinom trenutno predsjeda Meksiko i ta će zemlja organizirati sljedeći samit G20 18. i 19. lipnja, najvjerojatnije također u Los Cabosu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još