KOREJSKI POLUOTOK

Seul održava vojne vježbe, Pyongyang prijeti odmazdom

20.02.2012 u 09:43

Bionic
Reading

Južna Koreja je održala vojne vježbe na otoku u blizini sporne morske granice sa Sjevernom Korejom unatoč prijetnji odmazdom iz Pyongyanga, javlja BBC

Vježbe Južne Koreje, koje Sjeverna Koreja naziva 'smišljenom vojnom provokacijom', trajale su dva sata.

Nije prijavljena nikakva akcija Sjeverne Koreje koja je u nedjelju upozorila da će se osvetiti za bilo kakav napad.

Vježbe su se odvijale u području gdje su 2010. godine ubijena četiri Južnokorejca u sjevernokorejskom artiljerijskom napadu.

Dva civila i dva vojna lica poginula su u studenom tijekom napada na otok Yeonpyeong, zapadno od Korejskog poluotoka, blizu sporne morske granice.

U ožujku 2010. u blizini otoka Baengnyeonga potonuo je južnokorejski ratni brod te je 46 ljudi izgubilo živote.

Pyongyang je priznao napad na Yeonpyeong, kazavši da je izazvan južnokorejskim vojnim vježbama, ali je zanijekao bilo kakvu ulogu u potapanju ratnog broda.

Stanovnici na otocima su upozoreni da se sklone u podzemna skloništa prilikom vježbi.

Cilj vježbe bio je 'testiranje oružja pomorskih jedinica na Žutom moru i održavanje borbene spremnosti naše vojske na ovom području', stoji u službenom priopćenju Južne Koreje.

Također se dodaje da je Sjever bio obaviješten o vježbi, drugoj ove godine.

Sjevernokorejski časnik je kasnije rekao agenciji Associated Press da će Sjeverna Koreja 'posvetiti svoju krv obrani svoga teritorija'.

Sjeverna i Južna Koreja su tehnički još uvijek u stanju rata. Dvije zemlje nikada nisu potpisale mirovni sporazum nakon primirja kojim je završio Korejski rat 1950.-1953.

Američki i sjevernokorejski dužnosnici sastat će se u Pekingu krajem ovog tjedna gdje će raspravljati o kontroverznom nuklearnom programu Pyongyanga.

Razgovori kojima je cilj ponovno pokretanje pregovora o razoružanju bit će prvi nakon smrti Kim Jong-ila u prosincu 2011.