Svijet ISTRAŽIVANJE

Dim šumskih požara usmrti 339.000 osoba godišnje

Dim šumskih požara uzrokovao je u prosjeku 339.000 smrtnih slučajeva na godinu u svijetu od 1997. do 2006., prema istraživanju predstavljenom na znanstvenoj konferenciji u Vancouveru

Subsaharska Afrika i jugoistočna Azija najpogođenije su tim problemom sa 157.000 (gotovo polovicom od ukupnog broja) i 110.000 smrtnih slučajeva svaka.

To je istraživanje objavio časopis Environmental Health Perspectives, te je predstavljeno na godišnjoj konferenciji Američkog društva za napredak znanosti (AAAS) ovog vikenda u Vancouveru.

'Vrijeme je da se zabrinemo zbog utjecaja deforestacije na požare koji utječu na ljudsko zdravlje', objasnila je na konferenciji za tisak Fay Johnston s Istraživačkog instituta Menzies pri Tasmanijskom sveučilištu u Australiji, i glavna autorica te studije.

'Ispuštanje čestica koje proizvodi vatra u prirodi važan je čimbenik smrtnosti u svijetu', zaključuje se u tom istraživanju.

Autori su posebno mjerili utjecaj čestica u dimu manjem od 2,5 mikrometara koji tvore važan dio dima tih požara. Prvo su koristili podatke satelita za skupljanje informacija o zonama zahvaćenim vatrom svake godine tijekom ispitivanja. Istraživači su se potom oslonili na informatičke modele i druge izvore podataka.

Primijenili su model koji je priznala Svjetska zdravstvena organizacija za određivanje godišnje smrtnosti od svih uzroka vezanih za dim u različitim područjima u svijetu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još