ŠPREM U SOFIJI

Bugarska ratificirala pristupni ugovor RH za EU

17.02.2012 u 10:06

Bionic
Reading

Bugarski parlament jednoglasno je ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a glasovanju je nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem

Bugarska je ponovno među prvim zemljama koje ratificiraju jedan za Hrvatsku ključni dokument.

Poruke potpore Hrvatskoj ali i eurointegraciji čitave regije zapadnog Balkana na raspravi u parlamentu uputili su predsjednica Narodnog sobranja Cecka Cačeva, ministar vanjskih poslova Nikolaj Mladenov, kao i predstavnici stranaka i klubova zastupnika u parlamentu, dodajući kako je današnja odluka glasovanje i za EU u cjelini.

Dobrodošli u EU, hrvatski prijatelji, rekao je Mladenov.

Na toj se potpori zahvalio predsjednik Sabora, ujedno naglasivši kako je Bugarska tijekom posljednjih dvadeset godina pokazala puno puta potporu i Hrvatskoj i cijeloj regiji.

Bili ste među prvima koji ste priznali neovisnost Hrvatske a onda i ostalih republika bivše Jugoslavije. Bili ste jedan od začetnika Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi. Bili ste među prvim državama koje su ratificirale NATO Protokol za pristupanje Hrvatske, a evo danas sam sretan i ponosan što ste prva država u kojoj sam svjedočio ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora, rekao je Šprem u govoru obraćajući se zastupnicima Narodnog sobranja.

Bugarski parlament četvrti je među zemljama EU-a koji je odobrio hrvatski pristupni ugovor, nakon Slovačke, Mađarske i Donjeg doma talijanskog parlamenta. Pristupni je ugovor Hrvatska potpisala 9. prosinca u Bruxellesu, a 22. siječnja održala je referendum o ulasku u Europsku uniju na kojem se 66 posto izašlih birača izjasnilo "za".

Bez obzira što su pregovori završili, ugovor potpisan te su počeli procesi ratifikacije, Hrvatska nema namjeru stati s reformama jer punopravno članstvo u EU-u nije konačni cilj već samo poticaj daljnjim naporima da bi građani bolje živjeli na svim područjima, rekao je također u govoru predsjednik Hrvatskog sabora.

Šprem se nakon ratifikacije uputio na sastanak s predsjednicom bugarskog parlamenta, a tijekom poslijepodneva primit će ga i bugarski predsjednik Rosen Plevneliev.