Svijet EKSPLOZIV U RUBLJU

Božićnom bombašu doživotni zatvor u SAD-u

Mladi Nigerijac koji je na Božić 2009. pokušao raznijeti američki putnički zrakoplov iznad Detroita, u četvrtak je na okružnom sudu u tom gradu osuđen na doživotni zatvor bez prava na pomilovanje, izvijestio je američki javni radio NPR

Omer Faruk Abdulmutallab (25), ukrcao se na let 253 Northwest Airlinesa u Amsterdamu 25. prosinca 2009, sa snažnom bombom skrivenom u donjem rublju. Dok je avion prilazio Detroitu, on je pokušao aktivirati eksploziv, ali je umjesto detonacije došlo do zapaljenja eksplozivne naprave, nakon čega su ga putnici i članovi posade svladali.

Abdulmutallab se prije četiri mjeseca, na drugom danu svoga suđenja, izjasnio krivim prema optužbama.

Odluka sutkinje Nancy Edmunds da Abdulmutallaba pošalje u zatvor doživotno bez mogućnosti pomilovanja nije iznenađenje, jer dvije od osam optužbi za terorizam i urotu po kojima je priznao krivnju nose obvezne doživotne kazne.

'To je čin terorizma s kojim se ne može izmotavati', rekla je Edmunds.

Nekoliko ljudi koji su bili na letu toga dana govorilo je na sudu prije izricanja kazne o tome kako je na njih djelovao pokušaj napada te kako i danas, gotovo tri godine kasnije, još uvijek osjećaju strah od letenja.

Abdulmutallab, koji se branio sam, u svom obraćanju sudu nije izrazio kajanje, već je objasnio da je njegov napad na letu 253 bila 'božja misija'.

Za presudu je rekao da je za njega 'dan pobjede', dodajući kako Kuran upućuje muslimane da ubijaju ljude u božje ime, te da Židove treba istjerati iz Palestine.

Istragom je utvrđeno kako iza napada stoji Al Kaida Arapskog poluotoka (AQAP) iz Jemena, te da je Abdulmutallaba instruirao i napad isplanirao radikalni klerik rođen u SAD-u Anwar al-Awlaki, ubijen prošle godine u napadu američke bespilotne letjelice u Jemenu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još