SVEČANOST U BEČU

Milanović i supruga na balu moćnih i bogatih

17.02.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Tradicionalni 56. bal u Bečkoj državnoj operi Opernball, koji nazivaju i Bal Republike, otvoren je u četvrtak navečer u toj opernoj kući okupivši brojne uglednike iz političkog, gospodarskog i kulturnog života Austrije i njihove goste iz inozemstva, među kojima je kao gost austrijskog saveznog kancelara Wernera Faymanna i predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović

Bal je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u austrijskog metropoli. Održava se pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Heinza Fischera koji ga je ocijenio velikom svečanošću duge tradicije, a kako je rekao, prigoda je i za razgovore i susrete.

Bal balova tradicionalno okuplja austrijski državni vrh, uglednike iz političkog, gospodarskog i kulturnog života te njihove goste iz inozemstva.

Počasni gost austrijskog kancelara Wernera Faymanna je hrvatski premijer Zoran Milanović sa suprugom Sanjom koji je uoči susreta sa svojim domaćinom u sjedištu austrijske vlade izjavio da je poziv austrijskog kancelara 'lijepa gesta'. Hrvatski premijer pratio je svečano otvaranje u glavnoj loži u kojoj je bio austrijski državni vrh te kao gost austrijskog predsjednika Fischera i glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon.

Austrijski kancelar Faymann na balu je izjavio da je ovo posebna večer te da mu je drago što mu je gost predsjednik hrvatske vlade s kojim ima mnogo tema za razgovore.

Glavni tajnik UN Ban Ki-Moon izjavio je na balu da je veliki prijatelj bečke tradicije. 'Moj san je da svi ljudi na svijetu, bez obzira bili bogati ili siromašni, žive dostojanstveno u miru i sigurnosti', rekao je.

Gost ministra vanjskih poslova i austrijskog vicekancelara Michaela Spindeleggera bio je njegov švedski kolega Carl Bildt.

Bal je otvoren austrijskom i europskom himnom te mimohodom i plesom 160-ak mladih parova iz Austrije, Njemačke, Japana, SAD-a, Rusije, Italije, Nizozemske i Južne Koreje.

U svečanom otvorenju nastupio je balet Bečke državne opere programom 'Strauss bouquet' u koreografiji Pierra Lasotte. Na programu je bila i uvertira opere Seviljskog brijača Gioachina Rossinija, a Habaneru iz opere Carmen Georgesa Bizeta te pjesmu I Could Have Danced All Night iz mjuzikla My Fair Lady Fredericka Loewea pjevala je sopranistica Angela Gheorghiu. Orkestrom Bečke državne opere ravnao je francuski dirigent Georges Pretre. Izveden je i nezaobilazni valcer 'Na lijepom plavom Dunavu' Johanna Straussa, što je bio poziv na ples pod geslom 'sve je valcer'.

Bal moćnih i bogatih, kako nazivaju tu kulturnu priredbu, u Bečkoj državnoj operi okupio je oko 7000 posjetitelja, a ta operna kuća ukrašena je bogatim aranžmanima.

U loži austrijskog poduzetnika Richarda Lugnera ove godine su glumica Brigitte Nielson i sir Roger Moore koji se odrekao gaže u korist UNESCO-a, a prema pisanju austrijskih medija za pozvane goste u njegovoj loži Lugner im plaća oko 50 tisuća eura.

Od raskošnog bala u Državnoj bečkoj operi organizatori očekuju zaradu od oko 1,1 milijun eura. Najjeftinija ulaznica stajala je 250 eura, a najskuplja loža 18.500 eura.