TROJNI SAMIT

Što to smjeraju Iran, Pakistan i Afganistan?

16.02.2012 u 19:45

Bionic
Reading

Pakistan je u četvrtak ugostio predsjednika Afganistana Hamida Karzaija te Irana Mahmuda Ahmadinedžada na trojnom dvodnevnom sastanku o mirovnome procesu u Afganinstanu i borbi protiv terorizma

Treći sastanak na vrhu predsjednika triju država odvija se u doba pogoršanih odnosa između Washingtona i Islamabada, koji je od 2001. ključni američki saveznik u ratu protiv terorizma, te u jeku izraelskih optužaba Iranu da je odgovoran za nedavne napade na izraelske diplomate u inozemstvu.

'Intervencija stranaca u našoj regiji i njihova masovna vojna aktivnost pojačale su nesigurnosti i teškoće u Afganistanu i u Pakistanu', rekao je Ahmadinedžad pri polasku za Islamabad te dodao da 'rješenja za teškoće u regiji treba rješavati sama regija'.

Trojica predsjednika održat će konferenciju za novinare u petak ujutro, drugog i završnog dana samita na kojem će osim gospodarske i trgovinske suradnje razgovarati o 'borbi protiv terorizma' i mirovnom procesu u Afganistanu.

Sastanak se odvija u osjetljivu trenutku kada Sjedinjene Države pripremaju povlačenje svojih vojnika iz Afganistana do 2014. i pokušavaju u Kataru otvoriti dijalog s talibanima, zbog čega vlada predsjednika Karzaija strahuje da će biti isključena ili marginalizirana.

Odnosi Pakistana sa SAD-om napeti su zbog američkih optužaba Islamabadu da podržava talibane. S druge strane Pakistan, jedina nuklearna vojna sila u muslimanskom svijetu, u očima Zapada i SAD-a ključna je zemlja za stabilnost regije.

Treći sudionik sastanka, iranski predsjednik, na stalnom je udaru izraelsko-američkih kritika zbog svog nuklearnog programa kojim navodno nastoji razviti atomsko oružje, zbog čega Iran trpi međunarodne sankcije.