HUMAN RIGHTS WATCH

EU ne treba ukidati sankcije Mugabeu

16.02.2012 u 14:49

Bionic
Reading

Europska unija ne treba ukidati zabranu putovanja i blokadu imovine predsjedniku Zimbabvea Robertu Mugabeu sve dok ta zemlja ne provede obećane političke reforme, upozorava Human Rights Watch (HRW) u priopćenju objavljenom u četvrtak

'Ublažavanjem sankcija EU-a neće se nagnati Zanu-PF (Mugabeova stranka) da prekine sa svojim zlouporabama', ocijenio je Daniel Bekele, direktor HRW-a za Afriku. 'Naprotiv, ukidanjem sankcija Mugabeu i njegovoj stranci dale bi se neograničene ovlasti za nastavak represije pred izbore', dodaje organizacija.

'Mugabeov Zanu-PF nastavlja teško kršiti ljudska prava svih onih koje smatra oporbom', rekao je Bekele. 'Ublažavanjem sankcija poslala bi se kriva poruka te potaknulo nasilje i omogućila zaštita od kaznene odgovornosti u Zimbabveu', poručuje.

EU je pristupio godišnjoj provjeri sankcija koje je 2002. uveo predsjedniku Mugabeu i njegovu okružju nakon izbora koje su obilježili sukobi i zastrašivanje.

Mugabe, koji će ovog mjeseca navršiti 88 godina, i njegova stranka Zanu-PF na vlasti su otkako je 1980. ta bivša britanska kolonija stekla neovisnost. No nakon izbora 2008. Mugabe mora dijeliti vlast s protivnikom Morganom Tsvangirajem, zbog čega se očekuju novi izbori.

Trenutačno se radi na izradi novog ustava koji će utrti put novim izborima. No ministar zadužen za to pitanje rekao je u srijedu da se referendum o temeljnom zakonu neće moći provesti prije kolovoza, što znači da izbora vjerojatno neće biti do iduće godine.