Svijet NAJVIŠE U INDIJU

Rusija u 2011. izvezla oružja za 13,2 milijarde dolara

Rusija je u 2011. izvezla vojne opreme u vrijednosti 13,2 milijarde dolara i tako ostvarila rekord, usprkos gubitku tržišta u arapskim zemljama i kineskoj konkurenciji, rekao je visoki ruski dužnosnik

Od tog iznosa, 25 posto izvoza bilo je namijenjeno Indiji, 15 posto Alžiru i 10 posto Vijetnamu, trima tradicionalnim ruskim kupcima, rekao je Mihail Dmitrijev, direktor Savezne službe za vojno-tehničku suradnju, a prenosi u četvrtak dnevnik Vedomosti.

Javno poduzeće za izvoz oružja Rosoboroneksport objavilo je nešto ranije da je iste godine izvezlo robe u vrijednosti 10,7 milijardi dolara. Preostale 2,5 milijardi dolara spremila su u džep 22 poduzeća koja nisu u nadležnosti Rosoboroneksporta.

Rusija u 2012. planira izvesti oružja za 13,5 milijardi dolara, rekao je Dmitrijev i dodao da je 2010. prodajom oružja zaradila 10,4 milijarde dolara.

Čelnici ministarstva obrane ocijenili su da je Moskva, koja je dobro surađivala s Moamerom Gadafijem, zbog promjene režima u Libiji lani izgubila četiri milijarde dolara.

Po riječima Dmitrijeva, Rusija je gubitke u arapskom svijetu nadoknadila nastavkom suradnje s nekim europskim klijentima poput Češke te novim poslovima u Latinskoj Americi i jugoistočnoj Aziji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još