POMUTNJA U KURIJI

'Iz Vatikana cure dokumenti koji štete Crkvi i Papi!'

16.02.2012 u 12:41

Bionic
Reading

Kao 'loš stil' i 'neodgovornost' ocijenio je njemački kurijski kardinal Walter Kasper indiskreciju Rimske kurije koja objavljuje tajne vatikanske dokumente. 'Valja se jasnom i mudrom strategijom boriti protiv nečijih zakulisnih igara čija je svrha unijeti pomutnju u Crvku', ustvrdio je predstojnik Tiskovnoga ureda Svete Stolice o. Frederico Lombardi, prenosi IKA

'Ne znam stoji li iza toga borba za moć' ili netko želi naštetiti državnom tajniku Svete Stolice, rekao je Kasper u intervju dnevnim novinama Corriere della Sera 13. veljače. U svakom slučaju, to će naštetiti ugledu Crkve i izazvati zbunjenost

među vjernicima, istaknuo je kardinal koji je od 2001. do 2010. bio predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana.

'Sve upućuje na nedostatnu crkvenost. Tko je nezadovoljan ili osjeća da se s njime loše postupa treba o tome izravno obavijestiti one kojih se to tiče. Druge se smije kritizirati kada postoje argumenti za to. Ali ne ovako, da se informacija  anonimno daje medijima', kazao je ovaj utjecajni crkveni vođa.

Posljednjih dana nekoliko povjerljivih dokumenata osvanulo je u talijanskim medijima, a u njima se predstavnike Svete Stolice proziva za korupciju i nepotizam ili se govori o navodnoj prijetnji smrću Papi. 'Jako mi je žao zbog Pape. Sigurno je tužan kad vidi kako se pokušava uništiti ono što je izgradio', rekao je Kasper.

Dok je radio u Kuriji, bavio se svojim poslom i nisu ga zanimala kurijska strančarenja (čije postojanje priznaje), rekao je kardinal. Isto tako, Joseph Ratzinger, kao prefekt Kongregacije za nauk vjere, služio je Crkvi i nije se miješao u unutarnje sukobe (koji također, prema Kasperu, postoje). 'To je stvar dostojanstva', zaključio je kardinal Kasper.

Predstojnik Tiskovnoga ureda Svete Stolice, isusovac o. Frederico Lombardi, pak o medijskim skandalima koje su pogodili kuriju i Papu kaže da valja se jasnom i mudrom strategijom boriti protiv nečijih zakulisnih igara čija je svrha unijeti pomutnju u Crkvu. Naime, nedavni medijski pokušaji kojima se napadalo crkvene uglednike i ustanove, a čak se pisalo o navodnoj uroti protiv Pape, iako je oneraspoložilo poglavara Katoličke crkve i, kako navodi Lombardi, koji nije zanijekao izvornost objavljenih dokumenata, stvorio pomutnju i zaprepaštenje vjernika jer se željelo prikazati u negativnom svjetlu Vatikan, upravu Crkve i samu Crkvu.

'Žalosna je činjenice da se iz Vatikana zlonamjerno iznose dokumenti s ciljem stvaranja pomutnje, a odgovoran je ne samo onaj tko ih iznosi nego i onaj tko se zlonamjerno služi dokumentima. Moramo ustrajati i oduprijeti se vrtlogu smutnje, sačuvati prisebnost, svjesni da oštri napadi na Crkvu potvrđuju valjanost i važnost crkvenoga djelovanja', istaknuo je predstojnik Tiskovnoga ureda. 'U tijeku je ozbiljan napor da se jamči transparentnost djelovanja vatikanskih ustanova. Usvojeni su novi propisi sukladni s međunarodnim normama za borbu protiv pranja novca. Razvidno je, dakle, da se varaju i da griješe svi koji misle da će obeshrabriti Papu', zaključio je Lombardi.