DONATORSKA KONFERENCIJA

Pakistanu milijarde dolara za borbu protiv terorizma

17.04.2009 u 12:06

Bionic
Reading

Međunarodna donatorska konferencija za Pakistan, čiji je cilj prikupiti sredstva koja će toj zemlji pomoći u izgradnji mira i stabilne ekonomije, počela je u petak u Tokiju uvodnim govorom pakistanskomg predsjednika Asifa Ali Zardarija koji se obvezao svim silama boriti protiv terorizma.

Konferenciji, organiziranoj pod okriljem Svjetske banke i Japana, nazočni su predstavnici 27 zemalja i 16 organizacija. Prije početka konferencije održan je sastanak grupe "prijatelja Pakistana", među kojima su SAD, Kina i velike europske sile, a razgovaralo se o političkim i sigurnosnim pitanjima.

"Spremni smo boriti se protiv ekstremizma", rekao je u uvodnom govoru na početku konferencije Asif Ali Zardari istaknuvši kako se u njegovoj zemlji "svaki treći dan dogodi bombaški napad". Podsjetio je da je u takvome napadu život izgubila i "majka njegova djeteta", istodobno bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto. Terorizam "ne prestaje na granici moje zemlje i ako smo mi gubitnici, tada i svijet gubi", upozorio je predsjednik te islamske zemlje, susjedne Afganistanu.

Svjetska je banka obećala pomoć u iznosu od 4 do 6 milijarda dolara. Iznos će u obliku pozajmica ili bespovratnih donacija Pakistanu stizati u sljedeće dvije godine.

Američki izaslanik za Afganistan i Pakistan Richard Holbrooke predložio je donaciju SAD-a u iznosu od milijarde dolara. Na pomoć u iznosu od milijarde dolara obvezali su se i Japanci.

"Pakistan igra iznimno važnu ulogu u međunarodnoj borbi protiv terorizma i ekstremizma", rekao je japanski premijer Taro Aso na sastanku skupine prijatelja Pakistana.

Zamjenica predsjednika Svjetske banke Isabel Guerrero pozvala je Pakistan da se novac upotrijebi za iskorjenjivanje siromaštva u zemlji te da se ponovno uspostavi mikro-ekonomski rast. Istaknula je važnost obnove i izgradnje infrastrukture, osobito opskrbe električnom energijom, izgradnje cesta kao i povećanja poljoprivredne proizvodnje i jačanja regionalne suradnje.