Svijet SJEVERNA KOREJA

Pogledajte proslavu rođendana mrtvog vođe

Sjeverna Koreja u četvrtak je slavila 70. obljetnicu rođenja svog pokojnog vođe Kim Jong-ila, čije je zasluge s uobičajenim oduševljenjem hvalila službena televizija komunističkog režima koji sada vodi njegov sin Kim Jong-un

Obljetnica je obilježena velikom vojnom smotrom u prijestolnici Pyongyangu, po televizijskim snimkama. Svečanost je trebala pokazati odanost kopnene vojske, zrakoplovstva i mornarice sinu Kim Jong-ila, Kim Jong-unu koji je zamijenio oca na čelnoj dužnosti. Na televiziji su se istodobno mogle vidjeti arhivske snimke Kim Jong-ila kako obilazi sela, poljoprivredna dobra i tvornice diljem zemlje kako bi se upoznao sa svojim marljivim narodom.

'General (Kim) bio je jako zauzet, ali je našao vremena da posjeti dom moje kćeri', rekla je starija žena. 'Nijedan svjetski čelnik', dodala je, 'ne može se usporediti s generalom Kimom, koji je u srijedu promaknut u čin vrhovnog zapovjednika koji je prije njega imao samo njegov otac, Kim il-Sung, otac i 'vječni predsjednik' komunističke Sjeverne Koreje.'

Analitičari drže da Pyongyang ovom proslavom želi opravdati drugu promjenu na vlasti i učvrstiti vlast mlađeg sina Kim Jong-ila koji će, s nepunih trideset godina, upravljati sudbinom zemlje. Kim Jong-un je u srijedu pratio smotru na kojoj je sudjelovalo više stotina vojnih časnika i državnih dužnosnika kako bi odali počast njegovu ocu.

Dan rođenja Kim Jong-ila proglašen je Danom sjajne zvijezde. Njemu u čast diljem zemlje podignuti su monumentalni spomenici, a tisuće Sjevernokorejaca u srijedu su pristizale na goru Paektu, sveto mjesto gdje se, po njegovoj biografiji, rodio 16. veljače 1942. No većina povjesničara ipak smatra da se Kim rodio u Sovjetskom Savezu, gdje je njegov otac do 1945. predvodio pokret otpora protiv japanskog kolonizatora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još