'PLANIRANJE TERORISTIČKIH NAPADA'

Videosnimka s Putinom u sudnici podigla buru

15.02.2012 u 18:28

Bionic
Reading

Montirana videosnimka na kojoj se ruskom premijeru Vladimiru Putinu sudi zbog 'planiranja terorističkih napada' pogledana je u srijedu dva milijuna puta, tri dana nakon njezina objavljivanja na internetu

'Uhićenje Vladimira Putina: izvješće iz sudnice' pokazuje sadašnjeg premijera kojemu na moskovskom sudu Hamovničeski sudi Viktor Danilkin koji je koncem 2010. osudio bivšeg naftnog magnata i kritičara ruskog režima Mihaila Hodorkovskog.

Nasnimljeni glas govori da se Putinu sudi za 'pronevjeru državne imovine', 'zlouporabu ovlasti', 'financijske malverzacije' i 'umiješanost u planiranje terorističkih napada kojima se htjelo posijati strah među stanovništvom i utjecati na državne ustanove'.

Na snimci se vidi Putina pognute glave kako stoji u kavezu kojim defiliraju i optuženici ruskih sudova. U srijedu oko 14.00 sati po srednjoeuropskom vremenu imao je 1,99 milijuna posjeta, 600.000 puta više nego tijekom jutra.

'Nisam očekivao ovakav uspjeh', rekao je Vadim Korovin, čija je tvrtka Lancelot stavila snimku na internet. 'Vjerojatno bi ga mnogi rado vidjeli u zatvoru', dodao je u telefonskom razgovoru za agenciju France Presse.

Video koji je u utorak objavljen na internetu na Youtubeovu računu LancelotChannel koji pripada Lancelotu (www.lancelot-video.com) reklama je za dokumentarni film 'Ubojstvo u Rusiji' iz 2002.

U tom filmu se rusku saveznu sigurnosnu službu (FSB) optužuje za organiziranje napada 1999. u Rusiji kako bi se opravdao novi rat u Čečeniji i omogućio dolazak na vlast Vladimira Putina, koji je i sam bivši agent KGB-a i bivši ravnatelj FSB-a.