ZAKON JAČEGA

Godinu dana nakon početka pobune Libiju kontroliraju paravojske

15.02.2012 u 16:25

Bionic
Reading

Uoči prve godišnjice početka pobune protiv libijskog diktatora Moamera Gadafija (17. veljače) i nakon rata koji je trajao devet mjeseci, a u kojem je život izgubilo 30.000 osoba, zemljom haraju paravojne grupe, čak do njih 300, u kojima djeluje preko 125.000 naoružanih vandala

Slika je postala već uobičajena: Bengazi pada noć, jedan kamionet stiže krcat naoružanim osobama, dižu u zrak ulaz zgrade, ulaze, zaposjedaju, pljačkaju i vladaju. Tako strani novinari opisuju realnost u kojoj Libija tone sve više i više u kaos. Policija je desetkovana i potpuno neučinkovita, a oružane su snage razvaljene od strane NATO-a, pa gradove kontroliraju paravojne formacije, ili zowar (revolucionari), kako se vole nazivati. Uzimaju pozicije na trgovima i križanjima na kamionetima s protuzračnim mitraljezima i kalašnjikovima.

Uoči godišnjice, Bengazi je u stanju posebne pripravnosti, ne samo zbog ovih ljudi, već i zbog vrebanja još uvijek aktivnih progadafijevskih snaga. Malo ih je, ali su još opasni. Nove vlasti, izmorene ratom i unutarnjim podjelama, boje se i pobune građana koji su sve više nezadovoljni i nestrpljivi zbog pomanjkanja promjena i progresa. Zemlja tone u mrak.

'Upaljena je crvena lampa, sve zove na uzbunu, narod je jako nezadovoljan', kaže Sulejman, nekoć kemičar, a sada borac brigade '17. veljače'. Od prosinca napetost jako raste. Tada je granatama napadnuto sjedište Nacionalnog tranzicijskog vijeća. U Bengaziju i nije tako strašno, jer je vlast uspjela okupiti 12.000 boraca tzv. Unije revolucionarnih snaga, raspoređenih u 40 brigada. Obećali su vjernost vlastima i rade u koordinaciji s vojskom i policijom. No oni nisu problem.

Problem su grupe koje idu okolo, pljačkaju i teroriziraju stanovništvo kao što to radi islamistička brigada 'Libia al Hurra'. U subotu su digli u zrak kip Nassera, panarapskog egipatskog lidera kojeg je Gadafi toliko hvalio. U Bengaziju je stvar manje strašna nego u Tripoliju. Tamo vlada zakon džungle. Najviše se sukobljavaju brigade 'Misrata' i 'Zintan' (koje kontroliraju zračnu luku), a kada padne mrak kreće opća pljačka. Grupe se sukobljavaju i u regiji zapadnih brda. General Adel Ben Omran smatra da će zadaća kontroliranja stanja i demobiliziranja tih paravojski biti jako teška i duga.

Osim crnim tržištem i preprodajem oružja iz Gadafijevih arsenala, grupe dobivaju oružje iz inozemstva. Čak i iz Katara, koji radi iza leđa vlasti u Bengaziju. Za sada im se ne može ništa jer milicije kontroliraju 85 posto nalazišta nafte. Djeluju i kao sudska policija, istražuju, hapse i imaju, prema podacima UN-a, divlje zatvore sa oko 8.500 uhićenih razbojnika. Množe se i optužbe za mučenja. Među ljudima koji su u rukama 'Zintana' je i Gadafijev sin Saif al Islam, što im daje veliku moć.

Za sada niti jedna grupa nije spremna položiti oružje jer kažu da, ako se povuku, na vlast će pokušati ponovno doći Gadafijevi ljudi. Grupe su aktivne i na jugu, na granici s Nigerom i Alžirom. Puca se i u tim dijelovima. Abduldžaval al Badin, koji je bio zatočenik u Gadafijevim zatvorima i sada vodi 3.000 ljudi u brigadi 'Omar Mujtar' kaže: 'Moja puška je još vruća i opet će biti u akciji ako zatreba.'