U BRAZILU

Smaknuti novinari koji su prozvali korumpirane političare

15.02.2012 u 15:29

Bionic
Reading

Ubojstvo dva poznata novinara unutar tjedan dana, istaknutih boraca protiv korupcije, izazvalo je buru koju vlada predsjednice Dilme Rousseff, uzdrmana aferama u kojima je dosad izgubila sedam ministara, jedva može stišati

Prošli četvrtak blizu svog doma u Barra do Pirai, u državi Rio, otet je i nedugo nakon toga zajedno sa svojom djevojkom smaknut novinar Mario Randolfo Marqués Lopes, urednik web portala Vassouras, na kojem je prozivao korumpirane suce, policajce i političare. Zbog kritika je lani već bio preživio atentat, iz kojeg se jedva izvukao. Sumnja se da ga je ubila policija.

U ponedjeljak je pak pronađeno tijelo poznatoga novinara Paula Roberta Cardosoa Rodrigueza. Ubijen je na granici Brazila s Paragvajem gdje je istraživao rad mafije koja na toj mekoj granici godinama operira, kako se smatra, uz naklonost policije s jedne i druge strane.

Cardoso je izrešetan u svom vozilu mecima iz pištolja kalibra 9 mm, a pored njegova vozila uočeni su tragovi motora. 'Sve upućuje na naručeno ubojstvo', kazao je policijski načelnik Clemir Vieira Júnior. Cardoso je upozoravao nadležne na problem krijumčarenja oružja i droge za potrebe korumpiranih političara.

I ovaj je novinar imao web portal, MercosulNews.com, a bio je i urednik lista Jornal da Praça gdje je radio već 30 godina.

Prošle je godine u Brazilu ubijeno pet novinara, a svoj je protest brazilskoj vladi uputio i Odbor za zaštitu novinara (CPJ).