Svijet TEHERAN SE HVALI

Iran proizveo vlastito nuklearno gorivo!

  • Autor: P.S.
  • 15.2.2012 12:18:50
  • 15.2.2012 11:23:00

Teheran je najavio u siječnju da je uspješno proizveo i ispitao šipke nuklearnog goriva za uporabu u nuklearnim elektranama, što je potez koji pokazuje da međunarodne sankcije ne uspijevaju zaustaviti nuklearni napredak Irana. Tako će danas Teheran isprobati domaće proizvedene šipke na reaktoru za nuklearna istraživanja, javlja Reuters

'Domaće proizvedene šipke nuklearnog goriva danas će se isprobati na teheranskom reaktoru za nuklearna istraživanja u nazočnosti predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada', kazao je Ali Bakeri, zamjenik šefa iranskog Nacionalnog vijeća sigurnosti.

Teheranski reaktor proizvodi radioaktivne izotope u medicinske i poljoprivredne svrhe, prenosi Reuters.

Iran tvrdi da je bio prisiljen proizvesti svoje  nuklearno gorivo nakon što nije uspio dogovoriti uvjete da ga uveze sa Zapada. No mnogi analitičari su sumnjali da će Iran biti u mogućnosti pretvoriti svoj uran u posebno gorivo za reaktore.

Zapad optužuje Iran da svojim programom obogaćivanja urana tajno pokušava razviti sredstva za proizvodnju nuklearne bombe. Iran, peti najveći svjetski izvoznik nafte, kaže da su njegova nuklearna postrojenja dio mirnodopskog energetskog programa.

Osim tog nuklearnog dostignuća, Iran je u srijedu objavio da je pokrenuo proizvodnju nanolijeka protiv raka pod imenom Sinadoxosome te da će uskoro biti uveden na tržište. Sinadoxosome sadrži nanoliposome koji pak sadrže doxorubicinom. Lijek je namijenjen za liječenje raka jajnika, dojke i leukemije, javlja iranska agencija Fars.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još