KONTRAPRODUKTIVAN REFERENDUM

Tadić optužuje kosovske Srbe da štete Srbiji

15.02.2012 u 10:10

Bionic
Reading

Građani na sjeveru Kosova s pravom glasa odgovaraju na referendumsko pitanje 'Prihvaćate li institucije takozvane Republike Kosovo?'

U Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku glasačka mjesta su čuvana tijekom noći, a u Leposaviću se referendum održava samo danas i od jutros su otvorena 33 biračka mjesta na kojima će se izjašnjavati više od 11.000 upisanih birača, javlja srpski B92.

Biračka mjesta bit će otvorena do 19 sati. Inače, u četiri općine na sjeveru Kosova ima oko 35.000 birača, koji se izjašnjavaju na ukupno 82 biračka mjesta.

Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i prištinske vlasti, navodeći da on neće imati nikakve pravne posljedice.

Stoga, referendum protječe gotovo bez stranih promatrača, odnosno uz prisutnost samo dva predstavnika Međunarodne krizne grupe koji povremeno obilaze pojedina glasačka mjesta.

Referendumska komisija uputila je poziv međunarodnim misijama prisutnim na Kosovu da prate referendum, ali nijedna, a tako ni OEBS, ni Unmik, nisu bili voljni pratiti ovo izjašnjavanje, jer smatraju da je nevažeće i da neće imati nikakve pravne posljedice.

I Europska komisija ocijenila je da referendum ne donosi nikakva rješenja i da je nepotreban i kontraproduktivan.

Predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je jučer da je održavanje referenduma koji na sjeveru Kosova organiziraju samouprave u većinski srpskim općinama 'štetno kada su u pitanju interesi države'.

Inače, danas se u Srbiji obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na događaje iz 1804. i 1835. godine, koji simboliziraju početak stvaranja moderne Srbije.