NEKI NE BI EURO

U Španjolskoj se opet plaća pezetama

15.02.2012 u 07:30

Bionic
Reading

Oko 3.000 mještana sela Villamayora de Santiago (Cuenca), 80 km jugoistočno od Madrida, skupilo je milijun starih pezeta (cca. 6.000 eura) i na poticaj tridesetak vlasnika dućana i obrta plaća u staroj valuti, ukinutoj prije deset godina, paralelno s korištenjem eura

Iako je to, u prvome mahu, bio turistički trik, doduše motiviran nostalgijom prema staroj španjolskoj valuti (ništa manjoj od nostalgije Nijemaca prema marci), neke ankete govore da čak dvije trećine Španjolaca žali za vremenima pezete te da čak jedna trećina ne vjeruje euru, štoviše, misli da će europska valuta propasti.
Sasvim sigurno, i to je element koji treba uzeti u obzir kada se pitamo kako to da se u Villamayoru, uz euro, trude plaćati i u pezetama, što nitko još nije prozvao nezakonitim činom.

No, pojasnimo, riječ je o kampanji jer se pokušava skupljati pezete kako bi ih predstavnik akcije, stanoviti Campayo, te valute odnio u Centralnu španjolsku banku u Madrid gdje se još mogu zamijeniti za euro.

Ali selo je postalo popularno, o njemu se piše čak i u britanskim medijima, navala je turista, govori se da bi se slične akcije mogle pokrenuti i drugdje (jer ima puno onih koji čuvaju pesete u madracu), a akcija ima budućnost jer puno je proizvoda u posljednjih 10 godina od uvođenja eura, na primjer rajčica, poskupilo i do 43 posto, kruh 49 posto, a krumpir čak 116 posto!

Maribel, prodavačica u lokalnom marketu, ne krije iznenađenje zbog količine pezeta koji neki imaju doma: 'Jedan dan je do mene stigao gospodin sa sela koji je platio račun od 150 eura sa 33.000 pezeta.'
Centralna banka je dala podatak da građani još imaju 1.707 milijuna pezeta i još ih mogu vratiti banci. Susjedi Villamayora s nostalgijom pamte 2002. kada su euro i pezeta neko vrijeme koegzistirali i kada u zemlji nije bilo toliko nezaposlenih.

'Tada smo svi gradili, a danas je sve stalo. Zato podržavamo svaku mjeru koja će ljudima vratiti nadu', kaže gradonačelnik Villamayora, iz socijalističke (stranke PSOE u opoziciji vladajućima iz konzervativnog Partido popular.