SASTANAK NA VRHU U KINI

Europa na koljenima moli Peking za pomoć

14.02.2012 u 11:16

Bionic
Reading

Kineski premijer Wen Jiabao ponudio je europskim čelnicima u utorak pomoć u rješavanju dužničke krize eurozone i stabiliziranju posrnulih europskih država, ali pritom nije obećao da će Kina uložiti u Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), javlja BBC

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso razgovarali su danas u Pekingu s kineskim premijerom Wen Jiabaom o dužničkoj krizi eurozone. Europski dvojac u srijedu će primiti i kineski predsjednik Hu Jintao

Uoči sastanka, Van Rompuy je poručio da su gospodarstva EU-a i Kine 'međusobno toliko ovisna da promjena stope rasta jednog strateškog partnera izravno i osjetno utječe na drugog'. Zatražio je lakši pristup kineskom tržištu i bolju zaštitu prava industrijskog vlasništva Europljana.

Europa je najveći trgovinski partner Kine, koja raspolaže deviznim rezervama od gotovo 3.200 milijardi dolara. Iako je Peking u nekoliko navrata pokazao spremnost sudjelovati u fondovima za spas eura - Europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF) i ESM-u koji će ga zamijeniti u srpnju - nikada nije izrazio konkretne najave u brojkama.

Pomoć od Kine u rješavanju problema eurozone prvi je, u listopadu 2011, zatražio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, nakon čega je kineski predsjednik Hu Jintao poručio da Europa ima snage prevladati svoje ekonomske probleme.

Sarkozy je otrpio niz kritika u domovini, gdje ga optužuju da prodaje europsku budućnost stranim silama.

Europski diplomati tvrde da je Kina spremna pomoći Europi, no zasad nijedan kineski dužnosnik nije potvrdio tu informaciju.

Doministrica vanjskih poslova Fu Ying izjavila je u prosincu da Kina ne može koristiti devizne rezerve za spašavanje drugih zemalja, nego da bi njima trebala upravljati po načelu sigurnosti, likvidnosti i profitabilnosti.

Umjesto pomoći europskim državama, Kina se i dalje orijentira na američko tržište, budući da joj je SAD drugi najveći trgovinski partner. Kina je već uložila više od 1,3 bilijuna dolara u američke obveznice, a u strahu je da bi bilo kakvo povlačenje tog novca moglo dalje narušiti američko gospodarstvo, što bi moglo rezultirati smanjenjem kineskog izvoza u SAD.