SAMO SU SLIJEDILI NAREĐENJA

Dužnosnici CIA-e neće biti procesuirani zbog mučenja

17.04.2009 u 07:56

Bionic
Reading

Američki ministar pravosuđa Eric Holder izjavio je u četvrtak da dužnosnici Središnje obavještajne agencije - CIA neće biti procesuirani zbog tzv. 'waterboardinga', simuliranog pogubljenja utapanjem, i drugih 'oštrih' metoda ispitivanja osumnjičenih terorista, koje su bile odobrene u vrijeme administracije Georgea W. Busha.

"Bilo bi nepošteno procesuirati požrtvovne muškarce i žene koji su radili kako bi štitili Ameriku, za ponašanje koje je bilo unaprijed odobreno od ministarstva pravosuđa", naveo je Holder u priopćenju.

Obamina administracija istodobno je objavila četiri memoranduma, koje je napisao vodeći pravnik ministarstva pravosuđa 2002., u kojima se daju pravne smjernice za cijelu izvršnu vlast, uključujući obavještajne agencije, o dopustivim "pojačanim tehnikama ispitivanja" koje se može rabiti protiv pritvorenih osumnjičenika za terorizam.

Oko objave tih memoranduma vodila se žustra rasprava unutar administracije, jer su protivnici tvrdili da će objava, zbog opisa problematičnih metoda ispitivanja kao što je udaranje glavnom zatočenika o zid ili 'waterboarding', nanijeti štetu ugledu pripadnika CIA-e.

Predsjednik Barack Obama izjavio je povodom objave spornih memoranduma, kako poštivanje američkih vrijednosti u zaštiti ljudi čini zemlju jačom i sigurnijom. "Demokracija žilava kao što je naša, mora odbaciti lažni izbor između naše sigurnosti i naših ideala", naglasio je Obama.

Ubrzo nakon stupanja na dužnost u siječnju, Obama je zabranio uporabu "pojačanih tehnika ispitivanja" kod CIA-inog ispitivanja zatočenika.