SISANJE RADNIČKE KRVI

Tajkun pokajnik na selu navija za bankrot kolega

04.12.2008 u 11:54

Bionic
Reading

Jedan od najbogatijih ruskih tajkuna German Sterligov odlučio je napustititi poslovni svijet i posvetiti se poljoprivrednoj proizvodnji. Time je uspio izbjeći posljedice krize s kojima se suočavaju njegovi bivši kolege

German Sterligov (41) je do 2004. godine bio jedan od najbogatijih ruskih tajkuna. Kako sam kaže, na računima u bankama širom svijeta imao je stotine milijuna dolara, bio je vlasnik većeg broja privatnih biznisa, a imao je i ured na Wall Streetu u New Yorku. No prije četiri godine Sterligov u političkoj kampanji doživljava veliki financijski gubitak, što je ugrozilo njegov luksuzni stil života. Tada donosi odluku, koju sada ocjenjuje jednom od najboljih u životu: da napusti Moskvu i povuče se na selo.

Prodao je kuće, kompanije i dionice, te kupio dvije farme. On i njegova obitelj sada se bave uzgojem domaćih životinja i tradicionalnim vještinama. 'Ovdje ima mnogo više slobode. Ne ovisimo toliko o drugima. U gradu ovisiš o vodi, struji, centralnom grijanju, ljudima oko sebe, susjedima. Tamo uvijek ovisiš o nekome', kaže Sterligov.

Dok globalna financijska kriza ugrožava poslove ruskih tajkuna, taj bivši multimilijunaš ne suosjeća s bivšim kolegama. 'Bogataši su teret za današnju ekonomiju. Oni su paraziti koji sišu krv radnika. Dobro je da im prijeti bankrot i da izumiru. To je fantastično. Nadam se da se neće skoro oporaviti', kaže Sterlingov.