NASTAVAK AGONIJE

Desničar Wilders opet snima protuislamski film

16.04.2009 u 22:14

Bionic
Reading

Zastupnik desničarske stranke u nizozemskom parlamentu Geert Wilders kani snimiti nastavak svog protuislamskog filma, kojim je lani izazvao osude i muslimanske prosvjede diljem svijeta, povjerio je dnevniku De Telegraaf od četvrtka

Nastavak filma 'Fitna', što ga je Wilders objavio 2008. na internetu, a u njem je kombinirao scene terorističkih napada sa surama iz Kurana, neće biti kopija, 'već iduća faza', rekao je zastupnik u intervjuu za nizozemski list.

Zbog govora mržnje koji vrijeđa muslimane nizozemsko pravosuđe pokrenulo je postupak protiv Wildersa, čelnika desničarske stranke Slobode koja je 2006. osvojila devet zastupničkih mjesta i treća je oporbena stranka u zemlji,

K tomu je Wildersu Britanija u veljači zabranila dolazak na svoje tlo jer ga drži prijetnjom 'skladu zajednice, a prema tome i javnoj sigurnosti'.

Na Wildersove tvrdnje da su mu suradnju ponudili sineasti iz New Yorka i Hollywooda, rotterdamski gradonačelnik Ahmed Aboutaleb, podrijetlom iz Maroka, odgovorio je kako se nada da će zastupnik uspjeti 'pronaći dobra redatelja pošto mu prvi film nije bio uspješan'.