DOKUMENTARAC O OSETIJI

Gruzijci ne vjeruju u Kusturičinu objektivnost

04.12.2008 u 11:49

Bionic
Reading

Gruzijski filmski redatelji pribojavaju se da poznati kolega iz Srbije Emir Kusturica neće snimiti objektivan film o sukobima u Južnoj Osetiji

TBILISI - 'Ukoliko želi da snimiti pošten film, treba doći ovamo i iz svih perspektiva proučiti gruzijsko-osetijski konflikt', izjavila je redateljica Keti Dolidze, koja je spremna preuzeti ulogu vodiča Kusturici i pokazati mu kako u Gruziji žive izbjeglice iz Južne Osetije. 'Nakon toga, spremna sam saslušati njegovo mišljenje o tome kako treba snimiti pošten film', rekla je Keti Dolidze.

Redateljica Nana Dzanelidze ocijenila je da gruzijski filmaši trebaju snimiti dokumentarne filmove o ratu. 'Mi trebamo stvarati takve filmove. Ne možemo stalno biti na meti kritika', izjavila je Nana Dzanelidze. Interes gruzijskih redatelja za oružani konflikt pojavio se nakon što je u ruskim medijima osvanula informacija da je Kusturica sklopio ugovor o snimanju filma o događajima u Južnoj Osetiji.

Razgovore o snimanju filma s Kusturicom vodio je Alexandar Totonov, službeni predstavnik Sjeverne Osetije u ruskom predsjedništvu. Prema ruskim medijima, Totonov i Kusturica susreli su se u popularnom moskovskom klubu B1, gdje je Kusturica održao koncert sa Zabranjenim pušenjem. Uz Kusturicu i Totonova, u planove o snimanju dokumentarca uključeni su i Ruslan Bzarov, poznati povjesničar iz Osetije, koji će biti konzultant projekta, kao i Natalia Marzoyeva, poslovna žena. Bzarov se bavi problemom genocida nad građanima Osetije, čelnik je Odbora za integraciju Južne i Sjeverne Osetije i profesor na državnom sveučilištu Sjeverne Osetije. Upozorava da zapadni mediji nerado govore o kulturnoj diskriminaciji i genocidu nad njegovim narodom u Gruziji.

Tatonov, Bzarov i Marzoyeva bit će producenti dokumentarca, a scenarij će se temeljiti na materijalu koji će prirediti Fatima Salkazanova, poznata novinarka koja živi i radi u Parizu.