Svijet POBJEDA PROTIV SENDERISTA

Peru objavio da je vođa Svijetle staze nađen mrtav

Najvažniji vođa peruanske gerilske skupine Svijetla staza (Sendero Luminoso) pronađen je mrtav nakon što su snage sigurnosti pucale na njega u zabačenom prašumskom području poznatom po trgovini drogom, objavio je u nedjelju peruanski predsjednik Ollanta Humala, što je njegova prva velika pobjeda protiv tzv. senderista

Florindo Eleuterio Flores, ratnog imena Artemio, vodio je preostalu skupinu gerilaca koji su se uključili u trgovinu kokainom, nakon što su osnivači te maoističke pobunjeničke skupine zatvoreni za vrijeme krvavog rata protiv države tijekom 1990-ih.

Peru je najveći svjetski vrh uzgajivač koke, sirovog sastojka za kokain. Peruanska policija za borbu protiv droge godinama je pokušavala uhititi Artemia, a Sjedinjene Države su prije dvije godine ponudile višemilijunsku dolarsku nagradu za informaciju koja bi dovela do njegova uhićenja.

Humala, koji se borio protiv senderista kada je bio časnik u 90-ima, obećao je da će pojačati napore na uhićenju onih koje vlada naziva 'narko-teroristima'.

Njegov prethodnik, bivši predsjednik Alan Garcia, nije uspio u pokušaju da uništi nekoliko stotina preostalih pobunjenika koji tek trebaju predati svoje oružje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još