ATENA KLJUČA

Policija suzavcem obuzdava 25.000 prosvjednika

12.02.2012 u 19:01

Bionic
Reading

Oko 25.000 prosvjednika okupilo se u nedjelju poslijepodne u središtu Atene, demonstrirajući protiv novih mjera štednje koje Grčkoj nameću Europska unija i Međunarodni monetarni fond, o kojima bi u večernjim satima trebao glasati grčki parlament

Veliki policijski kordon postavljen oko zgrade parlamenta korist suzavac protiv prosvjednika, a u središtu Atene promet je blokiran.

'Nije lako živjeti pod tim uvjetima, do 2020. ćemo biti robovi Nijemcima', rekao je Andreas Maragoudakis, 49-godišnji inženjer, novinaru AFP-a.

'Mi smo ovdje za naše roditelje i našu djecu, za one koji ne mogu doći', rekla je Stella Maguina, 33-godišnja računovodkinja.

Dimitris, 40-godišnji službenik, kliče: 'Nove mjere potpisuju moju smrt.'

Prosvjednici su počeli stizati na trg Sintagma u ranim poslijepodnevnim satima na poziv dviju najvećih grčkih sindikalnih središnjica - GSEE za privatni sektor i ADEDY za javne službe, kako bi se usprotivili parlamentarnom prihvaćanju strogog plana štednje.

Plan uključuje i dereguliraciju tržišta rada, pod uvjetima koji su postavili EU i MMF za ostanak Grčke u eurozoni. Oko 3.000 policajaca razmješteno je na osiguravanju prosvjeda.