BOSNA I HERCEGOVINA

Zbog snijega problemi u prometu i opskrbi strujom

12.02.2012 u 12:12

Bionic
Reading

Nove snježne padaline tijekom noći praćene snažnim vjetrom koji stvara velike nanose dodatno su otežale promet u BiH gdje je veći broj cestovnih pravaca neprohodan ili zatvoren, dok se na ostalima prometuje otežano zbog ugaženog snijega i poledice, izvijestili su iz Asocijacije auto moto klubova u BiH sa sjedištem u Mostaru

Na magistralnoj cesti između Mostara i Sarajeva koja je nakon snježnih padalina prije više od tjedan bila pet dana zatvorena za promet, od sinoć jedino prometuju osobna vozila u organiziranim kolonama uz pratnju policije.

Najviše snježnih padalina zabilježeno je u Hercegovini između novih 10 i 14 centimetara, izvijestili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Visina snježnog pokrivača u Mostaru iznosi 79 centimetara što je nezabilježeno više desetljeća.

I dalje je zabranjen promet svim teretnim vozilima i autobusima na području četiri županije Sarajevske, Hercegovačko-neretvanske, Zapadno-hercegovačke i Herceg-bosanske županije, osim vozila kojima se prevozi hrana, energenti, lijekovi i medicinska oprema. Potpuno je i dalje zatvoren promet magistralnim cestama u Hercegbosanskoj županiji na području Tomislavgrada, Glamoča i Drvara a otežano se prometuje većinom magistralnih prometnica u Hercegovini.

U čišćenje cesta uključeni su pripadnici i Oružanih snaga BiH sa svojim strojevima, dok službe spašavanja nastavljaju pomagati osobama u teško dostupnim dijelovima zemlje.

Dodatne probleme građanima BiH pričinjava i loša elektroenergetska situacija zbog čega sve tri elektroprivrede sa sjedištima u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci pozivaju na uštede tvrdeći da sada uvoze električnu energiju po enormno visokim cijenama od 130 eura po megawatsatu što je trostruko više nego prije početka vremenskih nepogoda. Veliki je broj naselja bez napajanja električnom energijom zbog snijega koji je oštetio dalekovode i postrojenja.