PROGLAŠENO IZVANREDNO STANJE

U Crnoj Gori i do dva metra snijega

11.02.2012 u 19:41

Bionic
Reading

Crnogorski premijer Igor Lukšić predložio je u subotu parlamentu da se na cijelom teritoriju Crne Gore proglasi izvanredno stanje jer je snijeg, koji posljednjih 20-tak sati neprestalno pada, paralizirao gotovo cijelu Crnu Goru, a u Podgorici je uvedena radna obaveza građanima i zabranjeno je kretanje osobnim motornim vozilima

Cestovni promet prema sjeveru je u prekidu, a vlak na pruzi Beograd-Bar, s 50 putnika, zaustavljen je u stanici Lutovo, u crnogorskim vrletima. Prema njima su krenule spasilačke ekipe.

U većini sjevernih crnogorskih općina nema ni električne energije, a ponestaju lijekovi i hrana. Najugroženije je seosko područje koje je sasvim odsječeno od gradskih centara. Visina snijega, koji i dalje pada, kreće se od 10-tak cm u najjužnijem Ulcinju do preko dva metra u sjevernim gradovima.

U Podgorici je skoro jedan metar snijega, koji još uvijek pada. Krizni štab je uveo radnu obavezu građanima kako bi očistili snijeg s pločnika i ispred svojih domova. Čišćenje gradskih ulica ometaju automobili, pa je zabranjeno kretanje svim osobnim vozilima, osim onima s posebnim propusnicama.