Svijet VELIKI PROSVJEDI

Grčka vlada odobrila plan štednje; u Ateni ratna zona

Grčka vlada odobrila je u noći s petka na subotu nacrt zakona s mjerama štednje koje su predložili MMF i Europska unija kako bi zauzvrat dobila novi paket pomoći u vidu zajma od 130 milijardi eura potreban kako bi se izbjegao opći bankrot, objavili su vladini dužnosnici

Odobren je', potvrdio je ministar koji je sudjelovao na sastanku kabineta. Kako prenosi agencija ANA, zakon, o kojemu bi u nedjelju trebao glasovati parlament, donesen je jednoglasno i njegovim prihvaćanjem otvara se put za dobivanje prijeko potrebnog zajma.

EU također od Grčke zahtijeva da utvrdi daljnjih 325 milijuna eura uštede u državnom proračunu te da sve političke stranke jasno izraze spremnost za provedbu reformi. Najavljene mjere štednje pokrenule su ovoga tjedna masovne prosvjede i dva generalna štrajka u zemlji.

Glavni atenski trg Sintagma sinoć se na nekoliko se sati pretvorio u ratnu zonu. Prosvjednici su bacali boce i kamenje a policija je odgovorila suzavcem. Dva su policajca ozlijeđena dok je troje prosvjednika privedeno tijekom novih nereda koji su u petak buknuli ispred zgrade grčkog parlamenta. Kako prenosi Reuters, na tisuće radnika odazvalo se pozivu na 48-satni štrajk zbog novih mjera štednje.

One su usuglašene na maratonskom sastanku kojeg su tijekom noći održali članovi triju stranaka vladine koalicije i na kojem su još jednom pokušali pronaći riješenje za sprečavanje financijskog kolapsa države.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još